BinnenkortNieuws

Matthias Goerne zingt twee Schubert-cycli

Voor Tristan und Isolde bij de NTR ZaterdagMatinee moest Matthias Goerne afgelopen zaterdag passen, maar op 22 en 24 september is hij alsnog in Amsterdam te zien. De Duitse bariton zingt dan twee liederencycli van Schubert in het Muziekgebouw aan ’t IJ: Die schöne Müllerin en Schwanengesang.

Bariton Matthias Goerne (foto: Marco Borggreve).
Bariton Matthias Goerne (foto: Marco Borggreve).

Goerne is “de belangrijkste bariton van deze tijd” en “de ambassadeur van het Duitse lied zoals sterbariton Dietrich Fischer-Dieskau dat in zijn beste tijden was”, zo stelt het Muziekgebouw. In de concertzaal aan het IJ opent Goerne dinsdag en donderdag de Serie Grote Zangers met een bijzonder dubbelconcert.

Op dinsdag vertolkt de bariton Die schöne Müllerin, één van de bekendste liederencycli ooit geschreven. Hij wordt daarbij begeleid door pianist Alexander Schmalcz. In een kort voorprogramma zingt sopraan Charlotte Janssen liederen en aria’s van Schubert, Mozart en Puccini, begeleid door Nathalie Doucet.

Op donderdag “tilt Goerne Schuberts prachtige liedcyclus Schwanengesang naar het titanenniveau”, kondigt het Muziekgebouw aan. Schwanengesang is de laatste cyclus van Schubert en volgens velen bevat het de mooiste liederen van de componist. In Schwanengesang wordt Goerne wederom begeleid door Alexander Schmalcz.

Goerne en Schmalcz combineren Schuberts cyclus met Alban Bergs Vier Lieder. Verder verzorgt Charlotte Janssen opnieuw het voorprogramma, samen met Nathalie Doucet. Dit keer brengen ze liederen en aria’s van Massenet, Puccini en Rachmaninov.

Zie voor meer informatie over beide concerten de website van het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Dima, Joyce en Jonas

Volgend artikel

Muziek rond Maarten Maartens

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.