Binnenkort

Muziek rond Maarten Maartens

In zijn geboorteland Nederland was hij onbekend, maar schrijver Maarten Maartens was rond 1900 wereldberoemd en veelgelezen. Ter gelegenheid van zijn honderdste sterfdag werd een recitalprogramma samengesteld met bariton Mattijs van de Woerd. Zondag 20 september is de avant-première in Splendor Amsterdam.

Mattijs van de Woerd (foto: Mark Pinder).
Mattijs van de Woerd (foto: Mark Pinder).

Hij werd in Amsterdam geboren in 1858 als Joost Schwartz en verhuisde met zijn ouders als zesjarige naar Londen. Zijn vader kreeg er een functie als zendeling met de opdracht joden tot het christendom te ‘bekeren’. Voor Jozua Marius Willem van der Poorten Schwartz zou Engels zijn tweede taal worden, de taal ook waarin hij een succesvol schrijver werd. Het gekozen pseudoniem moest Hollands klinken en makkelijk te onthouden en uit te spreken zijn: Maarten Maartens.

Maartens schreef gedichten, toneelstukken en veertien romans, allemaal in het Engels. Hij had succes, zijn boeken waren populair in met name Engeland, Amerika en Duitsland en hij genoot de bewondering van vakgenoten als Thomas Hardy, George Bernard Shaw en Virginia Woolf.

Op verzoek van de Stichting Maarten Maartens werd ter gelegenheid van zijn honderdste sterfdag een recitalprogramma rondom het leven en werk van Maarten Maartens ontwikkeld door Jurriaan Röntgen, Huib Ramaer en Mattijs van de Woerd. Componist René Samson schreef speciaal voor het programma een cyclus van drie liederen op sonnetten van Maartens zelf.

De officiële première vindt plaats op zaterdag 26 september tijdens de Maarten Maartens Herdenkingsdag. De dag, die helemaal in het teken van de schrijver staat, wordt gehouden in Doorn, in het Maarten Maartenshuis. Met zijn vrouw Anna van Vollenhoven kocht de schrijver er in 1884 een landgoed. Het echtpaar liet een, naar deels eigen inzicht ontworpen, kasteeltje bouwen dat nu het Maarten Maartenshuis heet. Het was in het verleden eigendom van de christelijke vakbond en is tegenwoordig een conferentiehotel.

Het recitalprogramma wordt als avant-première een week eerder uitgevoerd in Splendor in Amsterdam. Het programma bestaat uit de cyclus van René Samson en liederen van onder anderen Elgar, Vaughan Williams, Walton en Ives. Ook Beethovens liedcyclus An die ferne Geliebte wordt uitgevoerd en het eerste deel van Schumanns Klavierphantasie Opus 17.

Op zondagmiddag 20 september vindt het concert plaats in Splendor. Bariton Mattijs van de Woerd, pianiste Shuann Chai en verteller Huib Ramaer treden daar om 15.00 uur op.

Informatie over het programma en de kaartverkoop vindt u op de website van Splendor.

Dit is de clip die voor het programma gemaakt is:

Vorig artikel

Matthias Goerne zingt twee Schubert-cycli

Volgend artikel

Reisopera start nieuw seizoen OperaLunches

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.