BinnenkortNieuws

Cello-opera over Du Pré op tournee

Het is ‘bijna een nieuw genre’: de cello-opera We’ll never let you down over Jacqueline du Pré. De productie van Stichting Cellosonate, de Cello Biënnale Amsterdam en OT Rotterdam gaat vanaf 26 augustus op tournee door het land, beginnend op het festival O. Bariton Mattijs van de Woerd: ‘Het is een volstrekt uniek stukje kamermuziektheater.’

Campagnebeeld van We’ll never let you down. (© Célie Lucienne)

Jacqueline du Pré (1945-1987) werd beschouwd als één van de grootste cellisten van haar tijd. Ze begon haar muziekopleiding al op jonge leeftijd en debuteerde als 16-jarige in de Londense Wigmore Hall. Niet lang daarna speelde ze het celloconcert van Elgar in de grote Londense concertzalen, met dirigenten als Daniel Barenboim. Met hem trouwde ze in 1967.

Nog maar aan het begin van haar carrière werd het spelen moeizamer en op haar 28ste kreeg ze de diagnose multiple sclerose. Ze overleed in 1987, slechts 42 jaar oud. De herinneringen aan haar leven werden bezoedeld in een boek dat haar familieleden schreven, en in de verfilming daarvan.

De voorstelling We’ll never let you down weert zich tegen de ‘modder’ die door het boek en de film over Du Pré’s loopbaan gegooid werd. Vanuit het perspectief van twee vrienden van Jacqueline du Pré – gebaseerd op bestaande personen en interviewteksten – wordt teruggekeken op haar leven.

De voorstelling wordt geregisseerd door Mirjam Koen en Gerrit Timmers van OT Rotterdam. Cellist Doris Hochscheid en bariton Mattijs van de Woerd spelen en vertolken de vrienden van Du Pré.

Van de Woerd kwam afgelopen week aan het woord in de nieuwe podcast Opera Magazine, waarin hij over de cello-opera vertelde. Hij omschrijft het als ‘een kleinschalige muziektheatervoorstelling over het tragische leven van Jacqueline du Pré’, een musicus die hij roemt als ‘een wonderkind. Ze speelde alsof ze niet anders kon, met totale overgave. Er zijn opnames en beelden van. Je ziet een ontketende oerkracht op een cello.’

Voor de muziek van We’ll never let you down werd René Samson gevraagd, maar de componist overleed tijdens het maakproces. ‘Heel plotseling’, zegt Van de Woerd. ‘We waren ontzettend uit het veld geslagen. Diep in de rouw. We zaten met een fantastische slotakte van een opera die er nog niet was. Al vrij snel erna zeiden we: het enige wat we níet moeten doen is stoppen.’

Doris Hochscheid kwam op het idee om twee andere componisten te vragen elk een akte bij te dragen. Op die manier voltooiden Mathilde Wantenaar en Max Knigge de partituur. ‘Het is op zo veel manieren een bijzonder stuk’, zegt Van de Woerd. ‘Het is bijna een nieuw genre.’

We’ll never let you down kon vorig jaar door de coronacrisis niet door het land toeren. Nu komt er toch een uitgebreide tournee. Op donderdag 26 augustus zijn er twee voorstellingen in AVL Mundo op het festival O. in Rotterdam. Daarna volgen voorstellingen bij onder meer het Cello Festival Zutphen en in theaters als de Toonzaal in Den Bosch, Splendor in Amsterdam en TivoliVredenburg in Utrecht.

Zie voor meer informatie en data onze opera-agenda. Beluister hieronder de podcast Opera Magazine. Het gesprek met Mattijs van de Woerd begint op 13:20.

Vorig artikel

In de zalen: Hollander, Jaroussky en O.

Volgend artikel

Luister naar Opera Magazine, aflevering 2

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.