AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Eva-Maria, Anna en Peter

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter, Facebook en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Vandaag aflevering 5.

Beatrix komt ook
Vijftig jaar Nederlandse/Nationale Opera wordt op 6 november gevierd in Amsterdam. Er treden grote namen uit de Nederlandse en internationale operawereld op tijdens het door Robert Carsen te regisseren gala. Eva-Maria Westbroek kreeg in de aankondiging op de website een koppelteken te weinig en de prinses wellicht een hoofdlettertje te veel, maar zowel de sopraan als Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden zullen aanwezig zijn.

Op de Facebook-pagina van De Nationale Opera variëren de reacties van “Heb mijn jurk al gekocht” en “Ik heb mijn smoking al klaar hangen” tot gematigder enthousiasme: “De kaarten zijn schandalig duur, en niet weggelegd voor de ‘gewone’ man.”

Everyone’s a winner
Hans van den Boom is genomineerd voor de Zilveren RadioSter Man. En niet alleen Maartje Stokkers, ook Dieuwertje Blok, Margriet Vroomans en Mieke van der Weij zijn dat voor de Zilveren RadioSter Vrouw. Al is die laatste in de race vanwege haar werk op Radio 1.

U mag zelf stemmen . Per categorie zijn niet minder dan dertig genomineerden. Naast de genoemde NPO Radio 4-presentatoren zijn de volgende programma’s met klassieke muziek op de longlist geplaatst: de Classic FM top 20, Diskotabel van Lex Bohlmeijer, Ernst Daniël van de gelijknamige presentator, De Klassieken met Ab Nieuwdorp, het programma De Ochtend van Vier en het zondagse Spiegelzaal. Meer dan honderd programma’s van de publieke omroep en van de commerciëlen doen mee. Op 11 november weten we wat de uitslag is.

Fashionable Trebs
Was het Vuitton? Droeg ze Chanel? Hermes of toch Gucci? We voelden het als onze journalistieke plicht om het merk van de tas te onthullen, maar helaas, hoe goed we ook zochten, dat viel niet te achterhalen. En aan Christopher Tkaczyk, nota bene ‘senior editor’ van Fortune Magazine, hadden we ook al niks. Hij kwam niet verder dan “love the shoes” (vermoedelijk uitgesproken als “lóóóóóve the shoes”) als reactie op deze tweet van Anna Netrebko, die het zichtbaar naar haar zin heeft rond Lincoln Center:

In de kast
Op de prijsvraag voor het decor- en kostuumontwerp voor de opera Il matrimonio segreto kwamen veel inzendingen binnen. Afgelopen week werd bepaald dat het duo Francesco Cocco en Federica Miani het winnende ontwerp heeft ingezonden naar de jury, die bestond uit de directeuren van de drie coproducenten: De Nationale Opera, Opera Zuid en de Nederlandse Reisopera. Monique Wagemakers zal de opera regisseren. Het thema van het kostuum- en decorduo: Love hidden in the empty closet.

Dutch diva’s
Negentien avonden heeft de legendarische Cristina Deutekom tijdens haar carrière op het podium van de Metropolitan Opera in New York gestaan. Ze zong er in Die Zauberflöte, ze was Donna Anna naast Sherrill Milnes als Don Giovanni en ze stond er met Plácido Domingo in I vespri siciliani.

Deutekom is onderdeel van een klein gezelschap Nederlandse zangeressen die het ‘gemaakt’ hebben in de VS. Laten we Elly Ameling niet vergeten, die ook bij een jonge generatie Amerikaanse liedliefhebbers een naam heeft. En natuurlijk was er Mariska Veres, die in de jaren zeventig als de mezzosopraan in Shocking Blue met ‘Venus’ de nummer één van de Billboard Charts haalde.

Eva-Maria Westbroek zal inmiddels wel het record gebroken hebben. Op 8 oktober is de sopraan voor de 31e maal in een rol bij de Met te horen, als Elisabeth in Wagners Tannhäuser. De Live in HD-vertoning in de bioscopen is op zaterdag 31 oktober.

Fabiano’s fitness
Naar de opinie van Michael Fabiano over het VW-schandaal zijn we heel eerlijk gezegd niet enorm benieuwd en we hoeven niet echt te weten wat de tenor vindt van het prijsbeleid van luchtvaartmaatschappijen. Maar hoe de 31-jarige zanger fit blijft, ja, daar zijn we wel benieuwd naar. Fabiano werd daarover geïnterviewd door het online magazine Operathletic, dat helemaal gewijd is aan de fysieke conditie van de topsporters die operazangers feitelijk zijn. Zijn advies: “Eat like a king in the morning, a prince in the afternoon and a pauper at night.”

Peter Gelb deaud?
Als directeur van het grootste operahuis ter wereld valt het niet mee iedereen tevreden te houden. De manier waarop het geld besteed wordt, de programmering, de controverses rond voorstellingen: de discussies daarover gaan van deftige ingezonden brieven in de kranten tot doodsbedreigingen via internet. Afgelopen weekend startte het nieuwe seizoen van de Live in HD-bioscoopvertoningen (2.000 bioscopen in 70 landen) en dat was voor The Guardian aanleiding om Met-directeur Peter Gelb aan het woord te laten.

Vorig artikel

Carmen Giannattasio doet alles zelf

Volgend artikel

Le nozze di Figaro als fleurige sitcom

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Paul
    6 oktober 2015 at 13:02

    Voor de liefhebbers.
    De tas van Trebs is van Lanvin.
    The Partition Shoulder Bag 🙂