BinnenkortNieuws

Matinee geeft Siroe Nederlandse première

De NTR ZaterdagMatinee tekent op zaterdag 17 oktober in het Concertgebouw in Amsterdam voor de eerste Nederlandse uitvoering van de opera Siroe van Johann Adolf Hasse. In de cast diverse baroksterren, onder wie Max Emanuel Cencic en Julia Lezhneva.

Max Emanuel Cencic zingt de titelrol (© Julian Laidig).
Max Emanuel Cencic zingt de titelrol (© Julian Laidig).

De muziek van Hasse raakte in de negentiende eeuw in de vergetelheid, maar kwam de laatste decennia dankzij de groeiende aandacht voor barokopera’s weer in trek. Hasse-opera’s als Cleofide, L’Olimpiade en Didone abbandonata kregen hun eerste opname en in de concertzalen werd Hasse vaker op het programma gezet.

Armonia Atenea droeg een steentje bij met een opname van Siroe, Re di Persia. Met vrijwel dezelfde cast als op die cd brengt het Griekse barokensemble de opera op 17 oktober in de NTR ZaterdagMatinee, onder leiding van chef-dirigent George Petrou.

Het door Metastasio geschreven libretto van Siroe biedt een “Jakob-en-Esau-achtig verhaal over de Perzische troonopvolging, met talloze intriges en ambivalente loyaliteiten”, aldus de Matinee. De muziek van Hasse wijst “in veel opzichten vooruit naar de klassieke operastijl van Gluck, Haydn en Mozart”, meent de concertserie.

De partijen van de broers Siroe en Medarse schreef Hasse voor de beroemde castraten Farinelli en Caffarelli. In Amsterdam worden ze vertolkt door countertenor Max Emanuel Cencic en mezzosopraan Mary-Ellen Nesi.

Sopraan Julia Lezhneva zingt de rol van Laodice, tenor Juan Sancho vertolkt Cosroe, mezzosopraan Roxana Constantinescu is Emira en mezzosopraan Dilyara Idrisova zingt Arasse.

De uitvoering van Siroe begint om 13.00 uur. Het concert wordt live uitgezonden op Radio 4. In de pauze interviewt Paul Witteman in de Spiegelzaal Bert Natter over zijn boek Goldberg, waarin Hasse een belangrijke rol speelt.

Zie voor meer informatie en het boeken van kaarten de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Thalheimers Freischütz: een blijvertje

Volgend artikel

Met vervolgt biosseizoen met Verdi's Otello

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.