BinnenkortNieuws

Met vervolgt biosseizoen met Verdi’s Otello

Twee weken na de seizoensopening met Il trovatore staat er weer een Verdi-titel op het bioscoopprogramma van de Metropolitan Opera: op zaterdag 17 oktober is Otello live op het witte doek te zien. Aleksandrs Antonenko zingt de titelrol.

Sonya Yoncheva en Aleksandrs Antonenko in Otello (© Ken Howard / Metropolitan Opera).
Sonya Yoncheva en Aleksandrs Antonenko in Otello (© Ken Howard / Metropolitan Opera).

De voorlaatste opera van Giuseppe Verdi, gebaseerd op het bekende toneelstuk van Shakespeare, is te zien in een nieuwe regie van Bartlett Sher. De Amerikaanse regisseur is een vaste gast bij de Metropolitan Opera. Hij ensceneerde er eerder Il barbiere di Siviglia, Les contes d’Hoffmann en Le Comte Ory, titels die allemaal in de bioscoop te zien zijn geweest.

Sher werkt voor Otello samen met de ontwerper Es Devlin, die haar debuut maakt bij de Met. Eén aspect van hun enscenering trok al voor de première veel aandacht: Otello draagt voor het eerst in meer dan honderd jaar geen zwarte schmink. Die traditie past niet meer bij de huidige tijd, vindt het New Yorkse operahuis.

De hoofdrol in Otello wordt gezongen door Aleksandrs Antonenko, een tenor uit Letland die deze partij al op vele prominente tonelen heeft vertolkt. Naast hem staat de Bulgaarse sopraan Sonya Yoncheva als Desdemona. Verder zingt Željko Lučić de intrigant Iago. Tenor Dimitri Pittas is te zien in de rol van Cassio en Günther Groissböck is Lodovico.

De voorstelling staat onder leiding van Yannick Nézet-Séguin, de chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Nézet-Séguin was de afgelopen jaren meermaals bij de Met te gast.

Otello wordt in diverse bioscopen in Nederland vertoond, waaronder CineMec in Ede en Utrecht, vele vestigingen van Pathé en Theater de Speeldoos in Baarn. Eric Owens presenteert de avond.

Zie voor meer informatie over de productie de website van de Metropolitan Opera.

Hieronder een fragment uit de voorstelling:

Vorig artikel

Matinee geeft Siroe Nederlandse première

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Jay, Jamie en Juan

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.