BinnenkortNieuws

Westbroek live in bioscoop als Elisabeth

De Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek is op zaterdag 31 oktober live in verschillende bioscopen in het land te zien als Elisabeth in Tannhäuser. Westbroek zingt de Wagner-rol in een klassieke productie van Otto Schenk bij de Metropolitan Opera in New York.

Eva-Maria Westbroek als Elisabeth in Tannhäuser (© Marty Sohl / Metropolitan Opera).
Eva-Maria Westbroek als Elisabeth in Tannhäuser (© Marty Sohl / Metropolitan Opera).

Tannhäuser is de derde productie van de Metropolitan Opera die live in ruim 2.000 bioscopen en theaters in de wereld vertoond zal worden, na de twee Verdi-titels Il trovatore en Otello die eerder deze maand te zien waren.

Het is voor het eerst dat Tannhäuser in het bioscoopprogramma van de Met is opgenomen en het is voor het eerst sinds meer dan tien jaar dat Otto Schenks productie – een klassieke, geliefde enscenering – hernomen wordt.

De voorstelling staat onder leiding van James Levine, de muziekchef in New York. Hij leidt een cast met daarin naast Eva-Maria Westbroek tenor Johan Botha in de titelrol, Michelle DeYoung als Venus en Petter Mattei als Wolfram.

Westbroek, één van de succesvolste Nederlandse zangeressen van dit moment, was eerder bij de Met te zien als Santuzza in Cavalleria rusticana, Francesca da Rimini in de gelijknamige opera en Sieglinde in Die Walküre.

De bioscoopvertoning van Tannhäuser wordt gepresenteerd door Susan Graham en is in Nederland te zien bij CineMec in Ede en Utrecht, verschillende vestigingen van Pathé en Theater de Speeldoos in Baarn.

Zie voor meer informatie over de productie de website van de Metropolitan Opera.

Vorig artikel

Christianne Stotijn zingt nachtelijke liederen

Volgend artikel

De Munt brengt weergaloze Vestale

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

6Reacties

 1. Leen Roetman
  26 oktober 2015 at 21:10

  Ik heb al weken kaarten! Westbroek live in een regie van der Otti! (Hoe zal Levine de bak ingetakeld worden?) Dit belooft een legendarische avond te worden.

 2. Hein van Eekert
  27 oktober 2015 at 01:10

  En wie zaterdag verhinderd is: zondag wordt hij opnieuw gedraaid in Theater De Speeldoos in Baarn.

 3. Maarten-Jan Dongelmans
  27 oktober 2015 at 10:12

  En op zondag ook herhaald in CineMec Utrecht en Ede.
  Wat betreft James Levine, de dirigent van deze Tannhaeuser: van hem meldt The New York Times het volgende.
  Voor chef-dirigent Jimmy is de nieuwe productie van Lulu naar New York gehaald (Levine dirigeerde in de jaren zeventig ook de Metpremière van dit werk). De komende serie (waaronder ook de eerstvolgende bioscoopuitzending op 21 november) zal echter niet door hem geleid worden.
  Hoewel The Met in februari het dirigeren van Levine in zowel Tannhaeuser als Lulu als een van de highlights van het seizoen 2015-2016 aankondigde, is deze dubbele taak de maestro dit najaar toch te veel geworden. De door lichamelijke tegenslagen geplaagde maestro zag zich genoodzaakt een keuze te maken aangezien ’s avonds Wagner dirigeren en overdag Berg repeteren niet meer haalbaar bleek. Levine koos voor Wagner. Lothar Koenigs ontfermt zich nu over de eerste vijf voorstellingen van Lulu (vanaf 5 november).

 4. Maarten-Jan Dongelmans
  27 oktober 2015 at 10:25

  Deze Lulu, in de regie van William Kentridge, was overigens in juni in Amsterdam te zien als onderdeel van het Holland Festival.

 5. Elisabeth van Eijsden
  27 oktober 2015 at 12:10

  Zou graag willen weten in welke bioskoop in Amsterdam of omgeving Tann
  hauser vertoond wordt en of er nog kaarten zijn.

 6. Maarten-Jan Dongelmans
  27 oktober 2015 at 12:48

  @Elisabeth von Thueringen, sorry: van Eijsden.
  Op zaterdag om 17 uur (live) en op zondag om 11 uur (encore) in Tuschinski.