Binnenkort

Opera in de media: week 45

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 45 (31 oktober – 6 november 2015) onder meer aandacht voor de stream van het jubileumgala van De Nationale Opera en Moses und Aron uit Parijs.

Video

Sopraan Anja Harteros (© Marco Borggreve).
Sopraan Anja Harteros (© Marco Borggreve).

Requiem op Arte
Een sterrenbezetting stond in 2013 op het podium van de Scala in Milaan voor een uitvoering van het requiem van Verdi. Anja Harteros, Elīna Garanča, Jonas Kaufmann en René Pape zongen, met het koor en orkest van de Scala, het werk van Verdi onder leiding van Daniel Barenboim.
Arte: zondag 1 november om 17.40 u.

Charlotte bij Witteman
Podium Witteman besteedt aandacht aan het vijftigjarig jubileum van De Nationale Opera in een gesprek met sopraan Charlotte Margiono. Ze zingt tijdens het DNO-jubileumgala op 6 november. Paul Witteman spreekt met haar over haar bewogen carrière bij de opera in Amsterdam en de sopraan zal ook optreden.
NPO 2: zondag 1 november om 18.10 u.

Ring op 5
Aandacht voor opera is op de Franse zender TV5 een zeldzaamheid. Maar vanavond zijn er meteen twee delen van een documentaire over het voorbereiden en uitvoeren van Wagners Ring des Nibelungen in het theater van Genève te zien. Mon Ring à moi werd in 2014 in Zwitserland gemaakt.
TV5 Europe: woensdag 4 november om 21.00 u.

Scène uit Bloed, zweet en aria's (© Michel Schnater / AVROTROS).
Scène uit Bloed, zweet en aria’s (© Michel Schnater / AVROTROS).

Bloed, zweet en aria’s deel 2
De serie documentaires over De Nationale Opera vervolgt donderdag met aandacht voor de William Kentridge-regie van Lulu. Die productie is dit seizoen in de New Yorkse Metropolitan Opera te zien. Art Rooijackers presenteert de afleveringen van Bloed, zweet en aria’s.
NPO 2: donderdag 5 november om 20.25 u.

Audio

Schönberg-opera uit Parijs
De opera Moses und Aron van Arnold Schönberg wordt deze weken in de Parijse Opéra Bastille opgevoerd. NTR Opera Live zendt de voorstelling van zaterdag rechtstreeks uit. Onder leiding van Philippe Jordan speelt het orkest van het operahuis en zingen koor en solisten als Thomas Johannes Mayer (Moses), John Graham-Hall (Aron), Julie Davies en Nicky Spence.
NPO Radio 4: zaterdag 31 oktober om 19.39 u.

Scène uit La Vestale bij de Munt in Brussel (© Clärchen & Matthias Baus / De Munt).
Scène uit La Vestale bij de Munt in Brussel (© Clärchen & Matthias Baus / De Munt).

La Vestale uit Brussel
De Vlaamse radiozender Klara biedt op zaterdagavond in het programma Scala de opera La Vestale van Gaspare Spontini, de meest recente Munt-productie die werd opgevoerd in het Koninklijk Circus in Brussel. De partituur is, zo meldt de zender in een toelichting, een “echte ontdekking met een verbazingwekkende motoriek die barok aandoet in combinatie met een vroegromantische orkestratie en een dramatische zangstijl”. Dirigent Alessandro De Marchi leidde het orkest van de Munt en de solisten, onder wie Alexandra Deshorties, Sylvie Brunet-Grupposo en Yann Beuron.
Klara: zaterdag 31 oktober om 20.00 u.

Gala online
Om feestelijk gekleed naar het grote Opera Gala te gaan waarmee De Nationale Opera zijn vijftigjarig jubileum viert, moet u flink dokken. Maar thuisblijven kan ook, waar The Opera Platform het gala geheel gratis bij u bezorgt. Onder de vele sterren van het gala zijn bekende buitenlandse zangers, maar ook een ensemble van Nederlandse zangers dat de finale uit de tweede akte van Le nozze di Figaro zal zingen. Op het podium staan dan Thomas Oliemans, Lenneke Ruiten, Judith van Wanroij, Charlotte Margiono en Roger Smeets.
The Opera Platform: vrijdag 6 november om 19.55 u.

Weektip

Herdenkweekend
Een weekend vol requiems, dat is onvermijdelijk rond de christelijke gedenkdagen Allerheiligen en Allerzielen op 1 en 2 november. Om in stijl te blijven: Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms door het symfonieorkest van de Deense radio, het koor van de omroep en de solisten Camilla Tilling en Peter Mattei. Dirigent is Herbert Blomsted.

Vorig artikel

Matinee speelt Händels favoriete koorstuk

Volgend artikel

Alle liederen van Korngold vastgelegd op cd

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.