BinnenkortNieuws

Matinee speelt Händels favoriete koorstuk

De NTR ZaterdagMatinee voert op zaterdag 7 november het dramatische oratorium Theodora uit, een werk dat Händel zelf zijn favoriete koorstuk noemde. De uitvoering wordt geleid door William Christie en zijn ensemble Les Arts Florissants. Als solisten zijn onder anderen Katherine Watson en Philippe Jaroussky te horen.

Dirigent William Christie (© Denis Rouvre).
Dirigent William Christie (© Denis Rouvre).

Theodora werd niet geschreven voor het operatheater, maar heeft een groot dramatisch potentieel”, zo omschrijft de ZaterdagMatinee het werk dat Händel in 1750 op een Engels libretto van Thomas Morell componeerde.

Het oratorium gaat over de vervolging van christenen in het vierde-eeuwse Rome. Centraal staan de christelijke waarden van opofferingsgezindheid, resignatie en geloof in een beter leven na de dood. Händel werkt dat uit aan de hand van een aantal karakters, onder wie de christen Theodora, de Romeinse officier Dydimus (bekeerd tot het christendom en verliefd op Theodora) en Irene, ook christen en vriendin van Theodora.

De NTR ZaterdagMatinee haalt het bekende barokensemble Les Arts Florissants van William Christie naar Amsterdam om Theodora uit te voeren. Sopraan Katherine Watson zingt de titelrol, naast countertenor Philippe Jaroussky als Dydimus en mezzosopraan Stéphanie d’Oustrac als Irene. Andere rollen zijn er voor tenor Kresimir Spicer, bas-bariton Callum Thorpe en tenor Sean Clayton.

De uitvoering van Theodora begint om 13.00 uur en wordt live uitgezonden door Radio 4. Zie voor meer informatie en het boeken van kaarten de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Robert Carsen, een persoonlijke impressie

Volgend artikel

Opera in de media: week 45

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.