BinnenkortNieuws

Coote zingt Kindertotenlieder bij NedPhO

Mezzosopraan Alice Coote zingt op 14 en 15 november Mahlers Kindertotenlieder bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Marc Albrecht leidt de concerten in het Concertgebouw in Amsterdam, waarin ook werken van Ruzicka en Schubert klinken.

Alice Coote.
Alice Coote.

De Duitse dichter Friedrich Rückert schreef na het overlijden van twee van zijn kinderen de cyclus Kindertotenlieder. Componist Gustav Mahler, die grote bewondering voor Rückert had en eerder al vijf Rückert-Lieder componeerde, raakte onder de indruk van de cyclus en maakte er orkestliederen van. Daarin “openbaart zich een wereld vol verdriet en onvermogen”, aldus het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO).

Mezzosopraan Alice Coote zal de vijf liederen op 14 en 15 november ten gehore brengen. De Britse zangeres heeft een imposant aantal operarollen op haar cv staan, maar is even bekwaam in het liedvak. Het is alweer enige tijd geleden dat ze voor het laatst in Nederland te zien was.

Het NedPhO combineert de Kindertotenlieder met het grote orkestwerk …VORGEFÜHLE… van de Duitse componist Peter Ruzicka en de vierde symfonie van Franz Schubert, genaamd Tragische. Schubert schreef dat werk op 19-jarige leeftijd.

Het concert wordt op zaterdag 14 november om 20.15 uur en zondag 15 november om 14.15 uur uitgevoerd in Amsterdam. Zie voor meer informatie en het boeken van kaarten de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Hoe klonk Don Giovanni anno 1815?

Volgend artikel

Het Geluid wint Berliner Opernpreis

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.