Binnenkort

Szeged toneel van bijzondere premières

In het Hongaarse stadje Szeged begint op 3 november de finale van een internationale operacompetitie. De finale is in de vorm van een festival gegoten en telt diverse bijzondere premières, waaronder de wereldpremière van Le dernier jour d’un condamné van David Alagna.

Het theater van Szeged.
Het theater van Szeged.

De Opera Competition and Festival wordt georganiseerd door Armel Productions in samenwerking met Mezzo Television, een televisiezender voor klassieke muziek. In de competitie draaien vijf operahuizen mee. Zij kiezen allemaal een opera, waaruit enkele rollen tot competitierol worden bestempeld.

De eerste ronde vond in april plaats. Voor elke competitierol werden er minstens vijf zangers geselecteerd. In de tweede ronde – in mei in Szeged, Hongarije – werd uitgemaakt wie van die zangers de rol uiteindelijk mocht zingen tijdens de finale.

Van 3 tot en met 17 november vindt die finale plaats. De vijf producties worden in twee weken tijd opgevoerd in het National Theatre van Szeged. De jury kiest uit de voorstellingen de beste mannelijke en de beste vrouwelijke artiest. Het publiek kan verder ook een beste artiest en een beste productie kiezen.

De jury bestaat uit zeven leden. De voorzitter is Fabrizio Melano, die diverse prominente operahuizen leidde, waaronder de Metropolitan Opera in New York. Andere juryleden zijn onder andere Eva Marton (Hongaars sopraan) en Daniele Borniquez (manager bij de Scala in Milaan).

Vorig jaar deed de Nederlandse bariton Wiard Witholt mee aan de competitie in een productie van The Rape of Lucretia van Benjamin Britten. De winnaars waren Adam Diegel en Janja Vuletic.

De vijf operahuizen die dit jaar de producties verzorgen, komen uit New York, Debrecen, Gdansk, Biel en Ostrava.

Er staan heel wat ongebruikelijke opera’s op het programma. Zo opent het festival met Le dernier jour d’un condamné van David Alagna – de broer van de beroemde tenor Roberto Alagna – geproduceerd door het operahuis van het Hongaarse Debrecen.

Alagna is componist, musicus, regisseur en decorontwerper. Hij werkte samen met zijn broers Roberto en Frédérico om een roman van Victor Hugo om te zetten in een libretto voor zijn opera.

Het werk werd al eens concertant opgevoerd in Valencia, maar in geënsceneerde vorm zag het nog nooit het levenslicht. Dat gaat in Szeged gebeuren, op 3 november.

Hieronder zingt broer Roberto een aria uit de opera, tijdens het Festival de Radio France et Montpellier.

Uit Gdansk, Polen, komt een productie van Richard Strauss’ Ariadne auf Naxos. Het Theater Biel Solothurn uit Zwitserland zal de opera buffo Alexandre bis van Bohuslav Martinù opvoeren, de Hongaarse première. Dat werk wordt gecombineerd met een uitvoering van L’Heure Espagnole van Maurice Ravel.

Het National Moravian-Silesian Theater uit Ostrava, Tsjechië, brengt ook een Hongaarse première: Vita van Marco Tutino. De slotproductie komt uit New York, van het Dicapo Opera Theatre. Het gaat om Emmeline van Tobias Picker, dat voor het eerst in Europa opgevoerd wordt.

Tussen 6 en 17 november worden alle producties uitgezonden op Mezzo Television. Zie voor meer informatie de website van Opera Competition and Festival. Place de l’Opera zal de wereldpremière van Le dernier jour d’un condamné bezoeken en verslag doen.

Vorig artikel

Place de l’Opera start operaforum

Volgend artikel

Lindstrom schittert bij invalbeurt Met

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.