BinnenkortNieuws

In de zalen: Rigoletto, Ariadne, OFF

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere week vooruit op de opera-agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week aandacht voor Rigoletto en Ariadne auf Naxos in de bioscoop en voor het Opera Forward Festival.

Rigoletto

Een groot aantal bioscopen in Nederland vertoont op donderdag 10 maart Verdi’s beroemde opera Rigoletto in een eerder opgenomen productie van het Royal Opera House in Londen. De opera over hofnar Rigoletto, zijn dochter Gilda en de womanizer van Mantua is te zien in een regie van Oliver Mears, die het verhaal in een ‘meedogenloze wereld van luxe decadentie, corruptie en maatschappelijk verval’ plaatst.

Carlos Álvarez zingt de titelrol. Liparit Avetisyan vertolkt de hertog van Mantua en Lisette Oropesa zingt Gilda. Het orkest en koor van de Royal Opera staan onder leiding van Antonio Pappano.

In Nederland distribueert Piece of Magic Entertainment de bioscoopproducties van het Londense operahuis. Rigoletto is bij 65 bioscopen te zien.

Info

www.royaloperahouse.nl

Meer lezen

Lisette Oropesa: dochter van Rigoletto (interview, 28 april 2017)

Kijken en luisteren


Ariadne auf Naxos

Ook het werk van de Metropolitan Opera is deze week weer in bioscopen te bewonderen. Twee dagen na de Rigoletto uit Londen zendt het New Yorkse operahuis Ariadne auf Naxos van Richard Strauss uit. Centraal in de productie staat de wereldwijd geprezen jonge sopraan Lise Davidsen, die haar Met-debuut maakt in de rol van Ariadne.

Andere grote namen in de cast zijn Brenda Rae (Zerbinetta), Isabel Leonard (componist) en Brandon Jovanovich (Bacchus). Marek Janowski dirigeert. De regie is van Elijah Moshinsky.

Ariadne auf Naxos is te zien bij verschillende vestigingen van Pathé, Theater de Speeldoos in Baarn en Foroxity Filmarena in Roermond en Sittard.

Info

www.metopera.org

Meer lezen

Gary Halvorson: de man achter Live in HD (interview, 26 mei 2020)

Kijken en luisteren


Opera Forward Festival

Het Opera Forward Festival (OFF) van De Nationale Opera draait om ‘wat opera óók kan zijn’. De zesde editie ging op 5 maart van start. Het festival biedt een mix van opera, muziektheater, videokunst, spoken word, poëzie en talks.

De nieuwe opera Eurydice – Die Liebenden, blind van Manfred Trojahn is nog tot en met 17 maart te zien. Zijn werk is geïnspireerd door de Griekse mythe over Orpheus en de sonnette Orpheus van Rainer Maria Rilke. De Nationale Opera (DNO) beschrijft de opera als ‘een reis per trein en schip, waar Eurydice oude bekenden treft en Orpheus ontmoet’. Thematisch gaat het werk over de liefde tussen woord en klank, tussen kunstenaarschap en inspiratie.

Trojahns opera wordt geregisseerd door Pierre Audi, voormalig intendant van DNO. De muzikale leiding over het Nederlands Philharmonisch Orkest is in handen van Erik Nielsen. In de cast Andrè Schuen als Orpheus, Julia Kleiter als Eurydice, Thomas Oliemans als Pluto en Katia Ledoux als Proserpina.

Dirigent Manoj Kamps en regisseur Lisenka Heijboer Castañón maken samen met een collectief van performers, ontwerpers, schrijvers en componisten uit verschillende disciplines de voorstelling I have missed you forever 12 t/m 18 maart 2022) in het Internationaal Theater Amsterdam. Rondom het idee van een herdenkingsdienst delen de makers verhalen, ervaringen en vaardigheden. In de cast onder anderen Katharine Dain en Luciana Mancini. Asko|Schönberg verzorgt de muziek.

De kameropera Denis & Katya (11 t/m 18 maart 2022) is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van twee weggelopen Russische tieners die via een livestream verslag deden van hun weglopen, hun onderduiken, hun confrontatie met de politie en hun dood. Regisseur Ted Huffman en componist Philip Venables onderzoeken in hun opera hoe verhalen worden gevormd en gedeeld in onze tijd. In de cast Michael Wilmering en Inna Demenkova.

Het OFF biedt behalve operavoorstellingen een contextprogrammering. Er komen filosofen, sociologen en kunstenaars voorbij, er wordt samengewerkt met het Brainwash Festival en The School of Life en er zijn drie zogenoemde OFF Labs, waarin studenten van kunstopleidingen een podium voor hun creaties krijgen.

Info

www.operaforwardfestival.nl

Meer lezen

Manfred Trojahn presenteert zijn zevende opera (interview, 2 maart 2022)

‘Trojahn hult Eurydice in mysterieuze klanken’ (recensie Eurydice – Die Liebenden, blind, 7 maart 2022)

‘Orphée als belevenis via VR-bril’ (recensie Orphée | L’Amour | Eurydice, 7 maart 2022)

Kijken en luisteren

(Beeld homepage: Lise Davidsen in Ariadne auf Naxos bij de Metropolitan Opera © Marty Sohl / Met Opera)

Plan uw operabezoek met onze handige opera-agenda!

Vorig artikel

Orphée als belevenis via VR-bril

Volgend artikel

Goerne hult Muziekgebouw in teder avondrood

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.