BinnenkortNieuws

Westbroek zingt Santuzza in bioscoop

Het Royal Opera House brengt op donderdag 10 december de double bill Cavalleria rusticana en Pagliacci live in vele bioscopen in het land. Antonio Pappano staat op de bok, Eva-Maria Westbroek zingt de rol van Santuzza.

Scène uit Cavalleria rusticana (© Royal Opera House).
Scène uit Cavalleria rusticana (© Royal Opera House).

De Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek was in april dit jaar al eens als Santuzza te zien in bioscopen in het land, toen in de productie van David McVicar bij de Metropolitan Opera. Nu staat ze in een enscenering van Damiano Michieletto bij het Royal Opera House in Londen.

Cavalleria rusticana en Pagliacci zijn klassieke voorbeelden van verismo-opera’s, waarin verraad, lust, liefde, jaloezie en moord zo rauw en realistisch mogelijk overgebracht worden. De twee korte werken worden vrijwel altijd samen opgevoerd en daarbij in de enscenering regelmatig aan elkaar gelinkt.

De Italiaanse regisseur Michieletto kiest ervoor om de verhalen naar het einde van de twintigste eeuw te verplaatsen. Hij laat beide stukken afspelen in een Zuid-Italiaans plattelandsdorp dat beheerst wordt door armoede en hypocrisie.

In Cavalleria rusticana krijgt stersopraan Eva-Maria Westbroek gezelschap van tenor Aleksandrs Antonenko als Turiddu, Elena Zilio als Mamma Lucia, Dimitri Platanias als Alfio en Martina Belli als Lola.

Antonenko (onlangs nog te zien als Otello in een bioscoopvoorstelling van de Metropolitan Opera) zingt ook de hoofdrol in de tweede opera van de avond: Canio in Pagliacci. Naast hem staan dan Platanias als Tonio, Carmen Giannattasio als Nedda, Benjamin Hulett als Beppe en Dionysios Sourbis als Silvio.

De muzikale chef van het Royal Opera House, Antonio Pappano, staat in beide werken voor zijn Royal Opera-orkest.

Cavallaria rusticana en Pagliacci zijn in 51 bioscopen in Nederland te zien. De vertoning begint om 20.15 uur en wordt Nederlands ondertiteld. Zie voor alle informatie de website www.royaloperahouse.nl.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Thomas, Bastiaan en Barb

Volgend artikel

Lenneke Ruiten: geluk en keihard werken

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.