Binnenkort

Opera in de media: week 50

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 50 (5 – 11 december 2015) onder meer aandacht voor Poulenc, Netrebko live in de Scala en Helena Rasker in Londen.

Mariusz Kwiecien (© M. Mikolajczik).
Mariusz Kwiecien (© M. Mikolajczik).

Elisir op Cultura
Op de laatste dag van de operaweek op Cultura wordt Gaetano Donizettis L’elisir d’amore uitgezonden. De voorstelling werd in 2001 op de planken gebracht in een regie van Guy Joosten en met solisten waarvan enkelen inmiddels een sterrenstatus bereikt hebben, zoals Bryn Terfel (Dulcamara) en Mariusz Kwiecien (Belcore). Of beiden te zien zijn, kunnen we niet garanderen; er waren bij de rollen dubbele bezettingen.
Cultura: zaterdag 5 december om 15.45 u. en 23.30 u.

Surprises bij Opera Live
NTR Opera Live vervangt de geplande uitzending van L’elisir d’amore door een surpriseavond met in de pakjes fragmenten uit de twintig beste producties van De Nationale Opera. Die twintig zijn door de redactie van Podium Witteman geselecteerd voor de verkiezing van de beste DNO-productie.
NPO Radio 4: zaterdag 5 december om 20.00 u.

Karin en Martijn
Het eerste deel van het MAX Avondconcert is gewijd aan de vocale kunsten van Karin Strobos (mezzosopraan) en Martijn Cornet (bariton). Begeleid door Abigail Richards zongen de twee samen en apart liederen van Duparc, Debussy, Wolf en Brahms. De opname werd onlangs gemaakt in De Doelen in Rotterdam in de serie ‘Lied met Lex’. Die Lex is radiomaker/schrijver Lex Bohlmeijer.
NPO Radio 4: zondag 6 december om 20.00 u.

Anna Netrebko in Giovanna d'Arco (© Teatro alla Scala).
Anna Netrebko (links) in Giovanna d’Arco (© Teatro alla Scala).

Netrebko terug in de Scala
Bijna live (de voorstelling begint om 18.00 uur in Milaan en is enkele uren later bij Arte te zien) kunt u de terugkeer van Anna Netrebko in de Scala van Milaan meemaken. Ze is voor het eerst sinds haar debuut in 2011 terug in Milaan om de hele maand december de titelrol te zingen in Giovanna d’Arco van Verdi. Voor het orkest staat Riccardo Chailly, het duo Leiser/Caurier regisseert. Naast Netrebko zingen onder anderen Francesco Meli, Carlos Álvarez en Dmitry Beloselskiy.
Arte: maandag 7 december om 21.50 u.

Poulenc vanuit Londen
In het MAX Avondconcert neemt Christiaan Kuyvenhoven de luisteraars mee naar Londen. Daar zong sopraan Anna Caterina Antonacci op 14 september, begeleid door Donald Sulzen op de piano, werk van Poulenc: La Dame de Montecarlo en La voix humaine. De opname werd gemaakt in Wigmore Hall.
NPO Radio 4: woensdag 9 december om 20.00 u.

Helena in Londen
Het debuut van de Nederlandse alt Helena Rasker bij het Royal Opera House is via de radio te horen. BBC 3 zendt een opname van de wereldpremière van het nieuwe werk van de Oostenrijkse componist Georg Friedrich Haas uit in Opera on three. In de voorstelling speelt acteur Klaus Maria Brandauer een rol naast bariton Christoph Pohl als de visser en Sarah Wegener als zijn vrouw. Helena Rasker is Erna in deze door Graham Vick geregisseerde productie. Michael Boder dirigeert.
BBC Radio 3: zaterdag 5 december om 19.30 u.

Weektip

Amazing Meezing
Tot voor kort was het een Enschedese aangelegenheid, maar op 6 december brengt de Nederlandse Reisopera de lokale hit naar de oevers van de Amstel: de Meezing Messiah. Het Hallelujah zal klinken door een paar professionele zangers, waaronder Johane Ansell, en een koor van liefhebbers/amateurs.

Wie er niet bij kan zijn, heeft hieronder de ‘Meesiah’ te bekijken en desgewenst zelf mee te zingen. John Mark Ainsley en Alastair Miles zijn enkelen van de solisten:

Vorig artikel

Hänsel und Gretel: briljante vuilnisbelt

Volgend artikel

Iris van Wijnen maakt kickstart in München

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

5Reacties

 1. John de Jong
  5 december 2015 at 13:28

  Giovanni d’Arco van Verdi vooral niet missen. Prachtige opera met dito line up. 7 december, het feest van de Milanese stadspatroon: de heilige kerkvader Ambrosius, is een echte feestdag in Milaan en traditioneel de opening van het nieuwe operaseizoen La Scala. Altijd bijzonder.

 2. Leen Roetman
  5 december 2015 at 13:41

  @John: de recorder staat op scherp! Wat heerlijk vanuit mijn luie stoel. En bedankt Francois voor deze gouden kijktip!

 3. John de Jong
  6 december 2015 at 15:38

  Bij mij ook, @Leen. Ik ben heel benieuwd en vol verwachting. In de Salzburg opname uit 2013 is Netrebko geweldig.

 4. John de Jong
  6 december 2015 at 15:41

  en laat ik Meli niet vergeten. Rillingen bij zijn “Sotto una quercia parvemi”.

 5. Onno
  9 december 2015 at 10:50

  Pas gisteravond het MAX avondconcert uit Rotterdam beluisterd met Karin Strobos en Martijn Cornet. Ben normaal niet zo van de interviewtjes tussendoor bij liedrecitals, maar vond dit een leuke, informele aanpak. En er werd mooi gezongen. Vooral Karin Strobos met de liederen van Debussy.