BinnenkortNieuws

Matinee brengt Deense opera Maskarade

De NTR ZaterdagMatinee voert op 19 december de opera Maskarade van de Deense componist Carl Nielsen uit in het Concertgebouw in Amsterdam. Markus Stenz leidt het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor. Een grotendeels Deense cast zingt de rollen.

Stephen Milling (© Rune Evensen en Scanpix).
Stephen Milling (© Rune Evensen en Scanpix).

Naast de Noor Grieg en de Fin Sibelius heeft de Deense componist Carl Nielsen (1865-1931) altijd wat in de schaduw gestaan. Niettemin is zijn opera Maskarade zeer geliefd binnen Denemarken. De NTR ZaterdagMatinee brengt het werk naar Amsterdam.

Maskarade is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Ludvig Holberg uit 1724. Het is “een viering van de lichtheid in een sombere, strenge samenleving”, aldus de Matinee.

De concertserie van de NTR ziet veel overeenkomsten met Falstaff van Verdi. “En de speelse conversaties tussen Leander en Henrik doen aan Rodolfo en Marcello in Puccini’s La bohème denken.” Ook zijn er parallelen met Die Meistersinger von Nürnberg en Le nozze di Figaro.

Aan Markus Stenz de uitdaging om te laten horen “hoe kosmopolitisch Nielsens muziektaal is”, stelt de Matinee. Daarmee wordt tegelijkertijd het Nielsen-jaar (de componist werd 150 jaar geleden geboren) tot een einde gebracht.

Bas Stephen Milling zingt één van de hoofdrollen, die van Jeronimus. Mezzosopraan Susanne Resmarkt zingt Magdelone, tenor Niels Jørgen Riss is Leander en bas Johan Reuter vertolkt Hendrik. Ook zijn er rollen voor Bengt-Ola Morgny, Stig Fogh Andersen, Dénise Beck, Elisabeth Jansson, Jakob Zethner en Simon Duus.

Maskarade wordt op 19 december om 13.00 uur uitgevoerd in het Concertgebouw in Amsterdam en is ook live op Radio 4 te horen.

Vorig artikel

Opera in de media: week 51

Volgend artikel

Londense Król Roger is ware triomf

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.