Binnenkort

Opera in de media: week 51

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 51 (12 – 18 december 2015) onder meer aandacht voor Peter Grimes op de radio en het werk van Luc Bondy online.

Video

Nicolas Mansfield (© Marco Borggreve).
Nicolas Mansfield (© Marco Borggreve).

Samenzang
Eén van de gasten van Podium Witteman is Reisopera-directeur, maar ook koordirigent, Nicolas Mansfield. Hij dirigeerde vorige week een veelbesproken Meezing Messiah in Theater Carré in Amsterdam. Die happening wordt in het klein overgedaan in de studio van Podium Witteman. We verheugen ons vast op de vocale kwaliteiten van Paul Witteman en Floris Kortie.
NTR 2: zondag 13 december om 18.10 u.

Meezing in Barcelona
Ook buiten Amsterdam worden er meezing-Messiahs uitgevoerd. Die op Medici.tv komt uit Barcelona, uit het Palau de la Música. Naast solisten als Eleanor Dennis en David Butt Philip zijn er amateurzangers uit de Catalaanse hoofdstad te horen, gedirigeerd door Joolz Gale.
Medici.tv: dinsdag 15 december om 20.00 u.

Chen Reiss (© Paul Marc Mitchell).
Chen Reiss (© Paul Marc Mitchell).

Online Rosenkavalier
Wie er 14 euro voor over heeft, kan online kijken naar de opvoering van Der Rosenkavalier van Richard Strauss bij de Wiener Staatsoper. Dirigent Adam Fischer leidt het orkest en de solisten, onder wie Anja Harteros, Peter Rose en Chen Reiss. De voorstelling werd geregisseerd door Otto Schenk. De live-stream wordt aangeboden door StaatsoperTV.
StaatsoperTV: woensdag 16 december om 18.00 u.

Lotte en Humperdinck
In de slotaflevering van Bloed, zweet en aria’s over de mensen van De Nationale Opera is onder anderen Lotte de Beer te zien. Zij maakte een regie van de opera Hänsel und Gretel van Humperdinck, met een betrekkelijk spectaculair decor.
NPO 2: donderdag 17 december om 21.15 u.

Chénier met Westbroek
Op BBC 4 zijn Eva-Maria Westbroek en Jonas Kaufmann te bewonderen in de opera Andrea Chénier van Umberto Giordano. De opname werd gemaakt in het Londense Royal Opera House. Dirigent was Antonio Pappano.
BBC 4: vrijdag 18 december om 20.30 u.

Audio

Helen Donath (© Frank Heller).
Helen Donath (© Frank Heller).

Peter Grimes uit Wenen
Je zal ze maar op verjaardagsbezoek krijgen: Joseph Kaiser, Andrew Foster-Williams, Rosalind Plowright (die onlangs nog op een laat moment inviel voor een zieke Doris Soffel in Dialogues des Carmélites bij De Nationale Opera), het complete Arnold Schönberg Koor en het Radiosymfonieorkest van de ORF onder dirigent Cornelius Meister. Het gebeurt NTR Opera Live-presentator Hein van Eekert deze zaterdag, dankzij een live-verbinding met het Theater an der Wien voor een uitvoering van Peter Grimes van Benjamin Britten. Na de opera volgt een portret van de Amerikaanse sopraan Helen Donath, die binnenkort ons land aandoet.
NPO Radio 4: zaterdag 12 december om 18.55 u.

Camilla zingt lied
Sopraan Camilla Nylund gaf afgelopen zomer een liedrecital tijdens het Joroinen Music Days Festival in Finland. Het programma van haar optreden met pianist Helmut Deutsch bestond uit liederen van Sibelius en Richard Strauss. De BBC-radio zendt de opname uit.
BBC Radio 3: dinsdag 15 december om 14.00 u.

Kerst aan ‘t IJ
Het befaamde koor Vox Luminus en Holland Baroque vieren samen muzikaal kerst in het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ. Op hun programma staan werken van uiteenlopende componisten als Praetorius, Biber, Hassler en J. Chr. Bach.
NPO Radio 4: donderdag 17 december om 20.00 u.

Weektip

Bondy met Britten
Eind november overleed regisseur Luc Bondy, wiens werk – zo liet de Salzburger Festspiele op Twitter weten – onvergetelijk zal blijven. In 2001 ensceneerde hij voor het festival van Aix-en-Provence de opera The turn of the screw van Benjamin Britten. Daniel Harding leidde het Mahler Chamber Orchestra en de solisten, onder wie Mireille Delunsch, Marie McLaughlin en Gregory Monk.
Website van Concert Arte: on demand tot eind januari.

Vorig artikel

McCrays zangstudio geeft benefietconcert

Volgend artikel

Matinee brengt Deense opera Maskarade

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. kersten
    17 december 2015 at 22:38

    Bloed, zweet en aria`s vandaag gezien? Gruwelijk, die regiedictatuur waaraan Hänsel en Gretel overgeleverd waren. Zangers bij het uitoefenen van het toch al zo hondsmoeilijke en gecompliceerde operavak willens en wetens handicappen. Weer: opoffering van het oor aan het oog. Een diepe extra buiging voor de zangprestaties van Ruiten en Lindsey bij deze extra stress.

    PS: ik geloof niet dat het op mijn leeftijd nog lukt eraan te wennen `opera` te moeten vervangen door `muziektheater`. Ben ik er wéér ingetrapt !