BinnenkortNieuws

Reisopera brengt familieopera van Menotti

Rond de feestdagen brengt de Nederlandse Reisopera de eenakter Amahl and the Night Visitors van Gian Carlo Menotti. Gisteren was de familieproductie al in Maastricht te zien, maar er zijn ook nog voorstellingen op 2 en 3 januari.

Campagnebeeld van Amahl and the Night Visitors (© Nederlandse Reisopera).
Campagnebeeld van Amahl and the Night Visitors (© Nederlandse Reisopera).

Amahl and the Night Visitors is een “ontroerend, grappig en magisch feelgoodverhaal”, aldus de Reisopera. Het vertelt het kerstverhaal, maar dan vanuit de ogen van het kreupele jongetje Amahl, die met zijn moeder in een armoedig huisje in de buurt van Bethlehem woont.

Menotti schreef de opera in 1951; de eerste opera die speciaal voor de tv gecomponeerd werd. De Italiaans-Amerikaanse componist liet zich inspireren door een schilderij van Jeroen Bosch. De Reisopera presenteert het werk dan ook in het kader van het Jheronimus Boschjaar 2016, waarin de 500ste sterfdag van de schilder herdacht wordt.

Amahl and the Night Visitors bevat “heerlijke, melodieuze muziek” en is “uiterst toegankelijk voor jong en oud”, stelt de Reisopera. Het Enschedese gezelschap voert het stuk uit met medewerking van de philharmonie zuidnederland en een voor de gelegenheid samengesteld Amahl-koor. Ook zijn er vier Amahl-dansers.

Paul Carr regisseert de voorstelling, Francesco Bekkema verzorgt de choreografie en Arjan Tien dirigeert. De rollen worden vertolkt door Bernadeta Astari als Amahl, Anna Traub als de moeder en verder Robert Forrest, Bora Balci en Yavuz Arman İşleker als de drie koningen. Robert Brouwer zingt de partij van ‘The Page’.

Amahl and the Night Visitors is nog op 2 en 3 januari te zien in respectievelijk het Theater aan de Parade in Den Bosch en het Wilminktheater in Enschede. Zie voor meer informatie de website van de Nederlandse Reisopera.

Vorig artikel

Stenz ontkurkt bruisende Maskarade

Volgend artikel

Saris en Jansen treden op in Finse Bohème

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

 1. Peter Vlasveld
  24 december 2015 at 15:16

  Hänsel und Gretel bij onze Nationale Opera.

  Wat een misser, vooral dat zulke prima zangers en zangeressen, een fraai (maar te luid) spelend orkest in zo’n wanstaltige productie zijn neergezet.
  Mevrouw Lotte de Beer heeft niet de grenzen opgezocht, maar overschreed ze royaal.
  Deze productie geafficheerd als een familievoorstelling…..
  Na een vreselijke Macbeth al weer een mislukking.
  Nationale Opera: revancheer je met onder andere Ariodante !