Binnenkort

Reisopera zet Haydn in het zonnetje

Onder de noemer ‘De onbekende Haydn’ brengt de Nationale Reisopera vanaf zaterdag 7 november een dubbelproductie op het toneel: de Schöpfungsmesse van Luigi Gatti en L’isola disabitata van Haydn zelf. Annechien Koerselman regisseert een jonge cast, het Combattimento Consort begeleidt.

HaydnHet is dit jaar Haydn-jaar: tweehonderd jaar geleden overleed de bekende Oostenrijkse componist. Tal van orkesten en gezelschappen zetten de beste man daarom in het zonnetje. Zo ook de Nationale Reisopera, dat een dubbelproductie heeft gemaakt.

De avond begint met de Schöpfunsmesse. Dat is een compositie die de Salzburgse hofcomponist Luigi Gatti maakte op thema’s uit Haydns bekende oratorium Die Schöpfung.

Het Combattimento Consort onder leiding van Jan Willem de Vriend zal het werk opvoeren. Julia Westendorp, Judith Gennrich, Peter Gijsbertsen en Grzegorz Stachowiak zijn gecast voor de vier solistenrollen.

Na de pauze volgt L’isola disabitata van Haydn zelf, een weinig opgevoerde maar toch niet geheel onbekende opera in Nederland. Tijdens het Grachtenfestival deze zomer voerde Opera Trionfo het stuk namelijk al uit.

L’isola disabitata gaat over twee zussen, Costanza en Silvia, die zijn achtergelaten op een onbewoond eiland. Costanza denkt dat haar man Gernando haar verlaten heeft, maar in werkelijkheid is hij ontvoerd door piraten.

De zussen leven ieder hun eigen leventje. Costanza probeert de moed erin te houden, terwijl de jongere Silvia geen ander leven kent dan dat op het eiland. Ze is ‘de ideale, onbedorven mens’, aldus regisseur Annechien Koerselman. „Opgegroeid in de natuur en verstoken gebleven van elke vorm van cultuur, misbruik en machtsvertoon. Eigenlijk zijn ‘het wilde kind’, Junglebook en Tarzan verenigd in deze opera.”

Op een dag keert Gernando terug naar het eiland. Samen met zijn vriend Enrico is hij ontsnapt aan de piraten en nu wil hij zijn geliefde zoeken. De komst van de twee betekent voor Costanza veel verwarring en voor Silvia het verlies van haar onschuld: ze maakt kennis met de grotemensenwereld.

Koerselman maakt met het Haydn-programma haar debuut bij de Reisopera. Ze was al wel veelvuldig assistent bij het gezelschap, onder meer bij Die Fledermaus, Medea en – vorig seizoen – Hôtel de Pékin.

Julia Westendorp, Judith Gennrich en Peter Gijsbertsen zullen ook in L’isola disabitata zingen. Westendorp als Silvia, Gennrich als Costanza en Gijsbertsen als Gernando. Verder is bariton Martijn Cornet aangetrokken om Enrico te zingen.

Hieronder een aria uit de opera (‘Se non piange un infelice’), uitgevoerd door Anna Bonitatibus.

De Haydn-productie gaat op 7 november in première in Schouwburg Orpheus in Apeldoorn. Daarna volgen tot en met 1 december nog acht voorstellingen in diverse plaatsen. Zie voor meer informatie de website van de Nationale Reisopera.

Vorig artikel

Ariadne in het gekkenhuis

Volgend artikel

Bernstein klinkt bij Opera per Tutti

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.