Home » Binnenkort, Nieuws

Brahms’ requiem in Utrecht en Den Haag

Utrecht/Den Haag15 januari 2016 2 reacties

Ein deutsches Requiem is op vrijdag 22 januari in twee verschillende uitvoeringen te beleven. In TivoliVredenburg speelt het Radio Filharmonisch Orkest het meesterwerk van Johannes Brahms, in het Zuiderstrandtheater geeft het Residentie Orkest zijn interpretatie.

Jan Willem de Vriend geeft in Den Haag zijn lezing van Brahms' requiem (© Michiel van Nieuwkerk).

Jan Willem de Vriend geeft in Den Haag zijn lezing van Brahms’ requiem (© Michiel van Nieuwkerk).

Brahm’s requiem, gecomponeerd in 1866, is anders dan andere requiems. De Duitse componist werd geïnspireerd door de dood van zijn moeder en koos voor een werk waarin troost vooropstaat. “Geen mis voor de doden, maar muziek voor juist de levenden”, omschrijft het Residentie Orkest.

Veel van de zeggingskracht van Ein deutsches Requiem is te danken aan Brahms’ kunde als koordirigent, meent TivoliVredenburg. Daardoor doorgrondde hij optimaal de mogelijkheden van de menselijke stem.

In Utrecht zullen het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor als onderdeel van het AVROTROS Vrijdagconcert het requiem van Brahms uitvoeren. Edo de Waart heeft de muzikale leiding. De twee solopartijen worden gezongen door sopraan Aga Mikolaj en bariton Peter Mattei.

Naast Ein deutsches Requiem klinken ook nog de ouverture van Die Weihe des Hauses van Beethoven en Scale, le tombeau de Mahler van de Nederlandse componist Willem Jeths.

In Den Haag voeren het Residentie Orkest en het Rotterdam Symphony Chorus Brahms’ requiem uit. De solisten zijn daar sopraan Renate Arends en bariton Thomas Oliemans. De muzikale leiding is in handen van Jan Willem de Vriend. Het Residentie Orkest herhaalt de uitvoering op zondag 24 januari om 14.15 uur.

Zie voor meer informatie over beide concerten de websites van TivoliVredenburg en het Zuiderstrandtheater.

door

2 reacties »

  • John de Jong zei:

    RFO en GOK herhalen het Requiem op zondagochtend in het Concertgebouw (bijna uitverkocht). In Utrecht en Amsterdam zijn het feestelijke uitvoeringen ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van het GOK, het beste koor van Nederland dat ons ook al zoveel mooie opera’s heeft gebracht. Gefeliciteerd!
    (Suggestie: mooi onderwerp voor een artikel op Place de l’Opéra?)

  • Wessel Reinders zei:

    Er ontbreekt een concert: Het Residentie Orkest en het Rotterdam Symphony Chorus /Laurenscantorij voeren Ein deutsches Requiem ook uit in Rotterdam. Dinsdag 26 januari, 20:15, Laurenskerk.
    http://www.laurenscantorij.nl/agendas/view/232

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.