Binnenkort

Opera in de media: week 14

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 14 (2 – 8 april 2016) onder meer aandacht voor de sprankelende jonge talenten van Il matrimonio segreto en voor het duo Opolais/Alagna.

Video

Peter Maxwell Davies in 2012. (© University of Salford Press Office / Creative Commons-licentie)
Peter Maxwell Davies in 2012. (© University of Salford Press Office / Creative Commons-licentie)

Maxwell Davies
BBC 4 brengt een portret van de op 14 maart 2016 overleden Britse componist Peter Maxwell Davies, die onder meer Resurrection en The Lighthouse schreef.
BBC 4: zondag 3 april om 20.00 u.

Theodora in Parijs
Vorig jaar werd in Parijs het oratorium Theodora van Händel uitgevoerd door Les Arts Florissants onder leiding van William Christie, in een regie van Stephen Langridge. Solisten waren onder anderen Katherine Watson (Theodora), Philippe Jaroussky (Didyme) en Stéphanie d’Oustrac (Irène).
Arte: zondag 3 april om 00.10 u.

Audio

Scène uit Il matrimonio segreto. (© Hans van den Bogaard)
Scène uit Il matrimonio segreto. (© Hans van den Bogaard)

Geheim huwelijk
In NTR Opera Live is de opname te horen die op 5 maart in Hengelo gemaakt werd van Il matrimonio segreto van Domenico Cimarosa. De coproductie van de drie grote Nederlandse operagezelschappen werd muzikaal geleid door Benjamin Bayle voor het Nationaal Jeugd Orkest en geregisseerd door Monique Wagemakers. In de hoofdrollen zingen Lilian Farahani (Carolina), Florie Valiquette (Elisetta), Hanna-Liisa Kirchin (Fidalma) en Michael Wilmering (Il conte Robinson).
NPO Radio 4: zaterdag 2 april om 19.00 u.

Butterfly in New York
Vanuit de Metropolitan Opera in New York brengt BBC Radio 3 een uitvoering van Madama Butterfly van Puccini. In de titelrol zingt sopraan Kristine Opolais. Haar tegenspeler als Pinkerton is tenor Roberto Alagna. Voor het orkest staat Karel Mark Chichon.
BBC Radio 3: zaterdag 2 april om 19.00 u.

Eva-Maria Westbroek.
Eva-Maria Westbroek.

Westbroek als Isolde
Een unieke concertante uitvoering van Wagners Tristan und Isolde wordt zondag gegeven in de Berliner Philharmonie. Onder muzikale leiding van Sir Simon Rattle speelt de Berliner Philharmoniker en zingt het eigen koor. Solisten: Eva-Maria Westbroek als Isolde, Stuart Skelton als Tristan en Sarah Connolly als Brangäne. Het concert wordt uitgezonden door Kulturradio en is via de website te beluisteren.
Kulturradio: zondag 3 april om 17.00 u.

Weektip

Il segreto
Afgelopen donderdag werd in Maastricht voor het laatst de opera Il matrimonio segreto uitgevoerd door de samenwerkende Nederlandse operahuizen. Er gaan stemmen op om de productie over enige tijd te hernemen. Tot die tijd zijn er enkele versies van de opera van Cimarosa op YouTube te vinden. Een opname uit Luik (slecht geluid), een opname uit het Liceu in Barcelona (slecht beeld) en een aardige opname uit Zwitserland.

In die laatste opname ziet u onder anderen Enrico Fissore (Geronimo), Valeria Baiano (Elisetta), Antonella Bandelli (Carolina) en Roberto Coviello (Il conte Robinson). Het orkest van de Zwitsers-Italiaanse omroep staat onder leiding van Francis Travis. Filippo Crivelli doet de regie. Klik door naar YouTube om de opname te zien.

Vorig artikel

Altviolist: gehoorschade door Die Walküre

Volgend artikel

Maarten Engeltjes: Händel en hoog zingen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

  1. Leen Roetman
    1 april 2016 at 21:45

    Een trailer van Tristan und Isolde met Eva-Maria Westbroek staat inmiddels online voor de Digital Concert Hall https://www.digitalconcerthall.com/de/concert/22405

  2. Kees-Christiaan
    2 april 2016 at 07:29

    Dank voor de tip, Leen. Net de trailer bekeken en ik ga een poging wagen het concert te ´bestellen´. Voor zover mij bekend dezelfde bezetting als in Baden-Baden, waar de recensies over de zangers (zeer) positief waren. Bij de eerste concertante uitvoering, donderdagavond, waren orkest en dirigent Sir Simon Rattle zeer nadrukkelijk aanwezig, aldus de recensies die ik heb gelezen.