BinnenkortNieuws

Larsson op tournee met liederen van Berg

Sopraan Lisa Larsson toert van 8-16 april langs vijf steden in het land met Zehn frühe Lieder van Alban Berg. Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten slaan de handen ineen voor het concert, waarin ze ook Also sprach Zarathustra van Strauss zullen uitvoeren.

Lisa Larsson. (© Merlijn Doomernik)
Lisa Larsson. (© Merlijn Doomernik)

Alban Berg componeerde zijn reeks vroege liederen als cadeau voor zijn vrouw, ter herinnering aan hun trouwdag. Berg orkestreerde zelf zeven van de tien liederen. De overige drie liederen (‘Schliesse mir die Augen beide’, ‘Die Sorglichen’ en ‘An Leukon’) werden recent door de Engelse componist Chris Gordon georkestreerd. Zijn voltooiende werk was nog niet eerder in Nederland te horen.

Lisa Larsson is een geliefde Zweedse sopraan, die regelmatig in Nederland optreedt. Afgelopen december gaf ze nog een liedrecital in het Concertgebouw in Amsterdam, waar ze onder meer Sieben frühe Lieder van Berg zong. Een jaar daarvoor toerde ze met Combattimento Consort door Nederland met een programma rond Haydn als operacomponist.

Larsson werkt voor haar interpretatie van Bergs liederen samen met dirigent Antonello Manacorda, chef van Het Gelders Orkest. Hij leidt dit keer niet alleen zijn eigen orkest, maar ook het Orkest van het Oosten. De twee formaties bundelen hun krachten voor de uitvoering van Bergs werk en voor Also sprach Zarathustra van Richard Strauss, het tweede grote werk op het programma.

Also sprach Zarathustra is een symfonisch gedicht dat vooral bekend is van zijn iconische begin en van zijn rol in de soundtracks van films als A Space Odyssey, Magnolia en Charlie and the Chocolate Factory. Het werk in zijn geheel, geïnspireerd op de gelijknamige roman van Nietzsche, is echter minder bekend.

Naast Berg en Strauss spelen de vereende orkesten ook nog Im Sommerwind van Webern, eveneens een symfonisch gedicht voor een grote bezetting.

Het concertprogramma van Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten gaat op 8 april in première in Schouwburg Orpheus in Apeldoorn en is daarna te zien in De Vereeniging in Nijmegen (9 april), TivoliVredenburg in Utrecht (10 april), het Wilminktheater in Enschede (15 april) en Musis Sacrum in Arnhem (16 april).

Vorig artikel

Maarten Engeltjes: Händel en hoog zingen

Volgend artikel

Matinee brengt herontdekte Händel-cantate

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.