BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Opéra Royal speelt Aubers Manon Lescaut

De Opéra Royal de Wallonie speelt van 10-19 april Manon Lescaut. Niet in de geliefde versie van Massenet en ook niet in de populaire variant van Puccini. Het Luikse operahuis brengt de veel onbekendere Manon-opera van Daniel Auber. Sumi Jo zingt de hoofdrol.

Opéra Royal de Wallonie - LogoAuber schreef zijn Manon Lescaut op 74-jarige leeftijd, bijna 30 jaar eerder dan Massenet en ruim 35 jaar eerder dan Puccini. Net als de andere twee Manon-opera’s is het stuk gebaseerd op de gelijknamige roman van Abbé Prévost. De opera ging in 1856 in wereldpremière in de Opéra-Comique in Parijs, dat daarmee voor het eerst een werk met een tragisch einde programmeerde.

De plot van Aubers opera is losjes gebaseerd op de roman. Centraal staat de relatie tussen de jonge, zeer gewilde Manon en chevalier Des Grieux, die hopeloos verliefd op haar is, maar haar niet het leven kan bieden dat ze zoekt.

Manon Lescaut vereist een “buitengewone zangeres” in de titelrol, aldus de Luikse opera. Voor die rol is de beroemde Zuid-Koreaanse coloratuursopraan Sumi Jo geëngageerd. Jo maakt sinds de tweede helft van de jaren tachtig carrière bij de grootste operahuizen in de wereld, heeft een discografie met meer dan vijftig opnames en heeft talloze prijzen op haar cv staan.

Naast Sumi Jo staat de Italiaanse tenor Enrico Casari als Des Grieux. De Nederlandse bariton Wiard Witholt zingt Marquis d’Hérigny, het personage dat de vele rijke aanbidders van Manon representeert. Andere rollen zijn er voor onder anderen Roger Joakim (Lescaut), Sabine Conzen (Marguerite), Denzil Delaere (Gervais) en Patrick Delcour (Renaud).

De opera wordt uitgevoerd in een nieuwe enscenering van Paul-Emile Fourny. De muzikale leiding is in handen van Cyril Englebert.

Manon Lescaut is van 10 tot en met 19 april vijf keer te zien in Luik. Zie voor meer informatie de website van de Opéra Royal de Wallonie.

Vorig artikel

Documentaire over Gatti in première

Volgend artikel

Royal Opera: zes bioscooptitels in 2016/2017

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Maarten-Jan Dongelmans
    6 april 2016 at 21:25

    Prikkelende programmering die zeer nieuwsgierig maakt! Sumi Jo heb ik één keer live gehoord en wel in de Bastille Opéra in 2001. Zij was daar de sensationele Olympia in de Robert Carsen productie van Les contes d’Hoffmann. Ongelofelijk knap gezongen en geacteerd.