BinnenkortNieuws

Oliemans maakt 25-delige podcast over Winterreise

Samen met presentator Gijs Groenteman heeft bariton Thomas Oliemans een 25-delige podcast over Schuberts beroemde liederencyclus Winterreise gemaakt. Na een uitgebreide introductie bespreekt het duo alle 24 liederen.

Thomas Oliemans voert op 22 maart Winterreise uit in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, waarbij hij zichzelf op de piano begeleidt. De podcast met Gijs Groenteman dient als opmaat voor dat concert. Een heel lange opmaat, want de podcast is zes uur lang, verdeeld over 25 afleveringen.

Winterreise is één van de populairste werken uit het liedrepertoire. ‘De muziek vertelt het verhaal van een eenzame winterse tocht, een levensreis van een man alleen’, zegt Thomas Oliemans. ‘Dat verhaal is zo krachtig in tekst en muziek. Dit is muziek die niemand onberoerd laat. En die kracht, die in elk lied zit, daar gaan we naar op zoek in deze podcast.’

Gijs Groenteman maakt een vaste podcast voor het Concertgebouw, Praten over Muziek. Tijdens de opname van een aflevering kreeg hij met Oliemans het idee voor de podcast over Winterreise. ‘Sinds een paar jaar dompel ik me helemaal onder in de klassieke muziek, maar zo diep ben ik er nog niet eerder ingedoken. Ik heb mijn hart verpand aan Winterreise.’

De podcast Op Winterreise met Thomas Oliemans en Gijs Groenteman is vanaf 1 februari te beluisteren via alle podcastplatforms.

Vorig artikel

DNO brengt Salome drie keer concertant

Volgend artikel

Opera Magazine: Michael Wilmering en Daan Boertien

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.