AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Ivo, Barbara en Tim

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter, Facebook en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 41.

Tony voor Ivo
Regisseur Ivo van Hove zal komend seizoen Salome van Richard Strauss ensceneren bij De Nationale Opera. Voor zijn regie van A view from the bridge van Arthur Miller ontving hij afgelopen weekend een Tony Award in New York.

IVC-deelnemers
Het afgelopen jaar werden in Nederland en ver daarbuiten de audities gehouden voor het komende Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch. De jury is klaar en de lijst van kandidaten voor het concours, dat van 8 t/m 17 september wordt gehouden, is bekendgemaakt.

Il conte di Almaviva woont te New York
Wie in het noordwesten van de Verenigde Staten woont – of daar de komende maanden voor werk of vakantie verblijft – heeft de keus uit allerlei opera’s en klassieke zangrecitals. Zo vestigt On Site Opera, dat zich specialiseert in locatievoorstellingen, de komende tijd het stadspaleis van de Conte di Almaviva op ‘632 on Hudson’, in de West Village in New York. Dat en veel meer valt te lezen in het overzicht hieronder.

Hannigan around the world
Het concertseizoen 2016/2017 van Barbara Hannigan begint in Aix-en-Provence en eindigt in juni 2017 in Glyndebourne. Ze is overal in Europa, en daarbuiten, te horen als zangeres en te zien als dirigent. Op de planning staat slechts één optreden in Nederland, maar dat is wel gratis te bezoeken in het Muziekcentrum van de Omroep op 1 september.

Wiard in de regen
Bariton Wiard Witholt is na Manon Lescaut in Luik en de tournee van Der Kaiser von Atlantis in Nederland nu in Taiwan. De aanblik vanaf het podium bij het concert in de openlucht moet vertrouwd geweest zijn.

https://twitter.com/WiardW/status/741981504062914561

James zocht zijn mojo
De talkshowhost heeft er geen zin in. Maar dan verschijnen twee zangers van de Metropolitan Opera. Clip uit de Late Late Show met James Corden.

Big money
Het culturele hart van New York wordt gevormd door Lincoln Center aan Amsterdam Avenue. Er zijn elf culturele organisaties gevestigd in het gebied, en door al die organisaties wordt geld verdiend. Onder meer de Juilliard School, de Metropolitan Opera en het New York City Ballet brachten in 2015 samen bijna 800 miljoen dollar op aan kaartverkoop.

Toch is het er ondanks al dat geld niet per se beter dan in bijvoorbeeld Amsterdam. Daar krijgt Merlijn Twaalfhoven binnenkort misschien wel 400 fagottisten in één zaal voor Grand Subphonia in het Concertgebouw. Op Lincoln Plaza kregen ze laatst tijdens het Trombone Festival niet meer dan een lousy 371 trombones bij elkaar.

Kindster in de opera
Het effect doet zich regelmatig voor: een kandidaat van één van de vele talentenjachten op tv zingt een regeltje opera en jury en publiek vallen in katzwijm over zoveel moois. Mezzosopraan en Huffington Post-blogger Jenny Rivera dook in de materie.

Tim weet de weg
Countertenor Tim Mead is in Amsterdam. Hij zingt een rol in de productie Melancholia, die dinsdag 14 en woensdag 15 juni wordt gebracht in het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Nerds met Verdi
In San Francisco is deze maand nog de opera Don Carlo van Verdi te zien. In de cast zingen onder anderen Michael Fabiano, Mariusz Kwiecien en René Pape. Hoewel opera live en doorgaans onversterkt wordt gezongen, komt er flink wat techniek aan te pas in deze voorstelling.

Rufus happy & gay
De opera Prima Donna van Rufus Wainwright heeft tot nu toe niet meer dan een paar opvoeringen en een cd-opname opgeleverd. Komende maand staat het werk echter op de Cour d’Honneur van het Palais des Papes in Avignon. Daar wordt doorgaans in de zomer grote kunst getoond.

Gewoon een beetje zingen
De Amerikaanse bas-bariton Ryan McKinny is nog even bezet in Berlijn voor de rol van Kurwenal en is later deze zomer in Bayreuth voor de opera Parsifal van Wagner, waarin hij Amfortas zingt; zijn debuut op het festival. Later dit jaar zingt McKinny die rol ook bij De Nationale Opera in Amsterdam. Tijdens de serie in Berlijn zijn de repetities voor Bayreuth al begonnen.

Moordpartij in Orlando
Mezzosopraan Joyce DiDonato was één van de eersten uit de wereld van de opera die zich uitsprak over de moorden in Orlando. Veel van haar volgers plaatsten de video online van een bezoek van DiDonato, begin vorig jaar, aan de Stonewall Inn. In die homobar in New York begon de emancipatiebeweging van homoseksuelen in de jaren zeventig. Ze sprak er over gelijke rechten en respect en zong. Dido’s Lament.

Veel anderen uit de operawereld volgden met uitingen van rouw en steun, waaronder tenor Michael Fabiano.

Vorig artikel

Mythe en tovenarij in opera’s van Birtwistle

Volgend artikel

Filmbeelden verstoren Haydns Schepping

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. 14 juni 2016 at 16:24

    wanneer komt Micheal Fabiano weer naar Nederland.
    Na zijn geweldige Faust in een slechte regie , wachten we op revanche vandeze geweldige tenor.
    Hoop snel.