AchtergrondBinnenkortFeatured

YouTube-portret: Angel Joy Blue

Ooit was ze Miss Hollywood, nu treedt ze overal ter wereld op als operazangeres. Angel Joy Blue (1984) is een sopraan met een interessant verhaal, een fantastische stem en een veelbelovende carrière. Een portret in beeld, met dank aan YouTube.

Angel Joy Blue. (© Sonya Garza)
Angel Joy Blue. (© Sonya Garza)

Sommigen zullen het zich nog herinneren: in juni 2013 gaf de wereldberoemde tenor/bariton Plácido Domingo een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Eén van zijn twee vrouwelijke gasten was de jonge sopraan Angel Joy Blue. Place de l’Opera schreef: “Van haar horen we meer!”

Hieronder een fragment van het optreden in Amsterdam. Blue zingt ‘I could have danced all night’:

https://www.youtube.com/watch?v=_gkwFHB9FHA

Angel Joy Blue werd geboren in Los Angeles, Californië. Omdat haar vader een gospelzanger was, kwam ze al op jonge leeftijd in aanraking met zang en muziek. Ze begon op haar zevende klassiek piano te spelen en nam er vanaf haar negende zangles bij. Al daarvoor, op haar achtste, had ze haar eerste zangconcours achter de rug, waar ze een stuk van Händel zong, naast andere kinderen die liedjes uit The Sound of Music kozen, zo vertelde ze in een uitgebreid gesprek met The Telegraph.

Voor Blue was het al vroeg duidelijk dat ze verder wilde in de muziek. Maar ze wilde niet alles op één kaart zetten en begon daarom parallel rechten te studeren. Om alles te bekostigen, deed ze mee aan verschillende ‘beauty pageants’. Zo werd ze in 2005 Miss Hollywood, in 2006 Miss Southern California en in hetzelfde jaar de nummer twee bij Miss California. Gedurende deze jaren richtte ze ook de organisatie Youth Ablaze op, waarmee ze tieners ondersteunt.

Een paar jaar later kwam Blue’s operacarrière van de grond. Ze won in 2009 de Zarzuela-prijs op de Operalia-competitie van Plácido Domingo, waarna de operagrootheid haar onder zijn hoede nam.

Hieronder een staaltje zarzuelazang van Blue, opgenomen in de Wigmore Hall in oktober 2013:

Het concert in de Wigmore Hall was onderdeel van de serie Rosenblatt Recitals en werd opgenomen voor Blue’s eerste cd, Joy Alone, uitgebracht in 2014. Place de l’Opera beschreef de cd als “een proeve van bekwaamheid die ze met glans doorstaat. (…) Blue laat een onvervalst staaltje bekwaamheid en professionaliteit horen.”

Hieronder nog een fragment van dat optreden in Londen. Ze zingt ‘Heimliche Aufforderung’, een lied van Richard Strauss.

Angel Blue is van vele markten thuis. Zarzuela, lied, opera, musical… Een opera die de afgelopen seizoenen vaak op haar lessenaar stond, is La bohème van Giacomo Puccini. In sommige producties zingt ze de rol van Mimì, in andere producties is ze Musetta. Van beide rollen een voorbeeld; Mimì in audio (opname uit Valencia, 2015), Musetta met beeld (NDR Klassik Open Air in Hannover, 2015).

https://www.youtube.com/watch?v=g2HBTNftAyQ

Puccini komt het vaakste voor op Blue’s repertoirelijst. Ze zong ook rollen als Liu in Turandot, Angelica in Suor Angelica en Lauretta in Gianni Schicchi. En in seizoen 2014/2015 maakte ze bij de Opera San José haar debuut als Tosca. Verder zingt ze inmiddels ook Violetta in La traviata en Amelia in Simon Boccanegra.

Buiten deze grote partijen waagt Blue zich aan veel meer repertoire. Hieronder twee fraaie illustraties. Eerst ‘Youkali’ van Bertolt Brecht en Kurt Weill, uitgevoerd bij het Royal Opera House, en vervolgens ‘Somewhere’ uit West Side Story van Bernstein, uitgevoerd in Madrid.

Op 2 juli is Angel Joy Blue terug in Amsterdam. Samen met het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor verzorgt ze een SummerNight at the Opera in het Concertgebouw in Amsterdam, als onderdeel van de Robeco SummerNights. Op het programma onder meer operafragmenten van Wagner, Massenet, Bizet, Puccini en Verdi, evenals de nodige zarzuelafragmenten.

Als uitsmijter het lied ‘He’s been faithful’, dat een geheel andere kant van Angel Blue laat zien:

Vorig artikel

Westbroek geeft jubileumconcerten bij DNO

Volgend artikel

Opera in het Park brengt Pique Dame

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Rudolph Duppen
    2 juli 2016 at 11:36

    Angel Blue heeft afgezegd. Isabel Rey neemt het programma zover ik kan nagaan ongewijzigd over.