BinnenkortNieuws

Opera in het Park brengt Pique Dame

De jaarlijkse samenwerking tussen De Nationale Opera en het Holland Festival leidt ook deze zomer tot een operavertoning in de open lucht. In Park Frankendael in Amsterdam is op vrijdag 24 juni de opera Pique Dame van Tsjaikovski te zien.

Scène uit Pique Dame bij De Nationale Opera. (© De Nationale Opera)
Scène uit Pique Dame bij De Nationale Opera. (© De Nationale Opera)

Ieder jaar zet De Nationale Opera (DNO) via tv-camera’s de zaal open voor mensen die om wat voor reden dan ook niet toekomen aan een bezoek aan Nationale Opera & Ballet. De vertoning van de laatste productie van het seizoen is een traditie die vele jaren geleden begon in het Oosterpark en sinds vorig jaar wordt voortgezet op een nieuwe locatie, Park Frankendael aan de Middenweg in Amsterdam.

Pique Dame – in het Nederlands: Schoppenvrouw – is de voorlaatste opera die Tsjaikovksi componeerde. Zijn broer Modest schreef het libretto, gebaseerd op het gelijknamige verhaal van de Russische dichter Aleksandr Poesjkin. De eerste opvoering was op 7 december 1890 in het Mariinksi Theater in Sint-Petersburg. Tsjaikovski had in dat jaar van januari tot juni aan de opera gewerkt.

Regisseur Stefan Herheim maakte voor DNO een enscenering waarin hij nadrukkelijk het verhaal van Pique Dame koppelde aan het leven van de componist. Recensenten reageerden verschillend op de aanpak van Herheim. “Hoewel het ‘Tsjaikovski-concept’ in mijn beleving geen meerwaarde heeft en de aandacht van de feitelijke handeling afleidt, is het aanmerkelijk minder storend en over de top dan ingrepen die Herheim in andere producties op zijn conto heeft staan”, aldus de recensent op Place de l’Opera.

In de hoofdrollen zingen voornamelijk Russische zangers, zoals Misha Didyk als de gokker Hermann, Alexey Markov als graaf Tomski en Vladimir Stoyanov als vorst Jeletski. De twee belangrijke vrouwenrollen worden gezongen door Svetlana Aksenova als Lisa en Larissa Diadkova als de gravin. Zij zong deze rol eerder in onder meer Parijs, Sint-Petersburg en Moskou.

Bij drie kleinere rollen is er Nederlandse inbreng: mezzosopraan Maria Fiselier is de dienstbode Masja, tenor Morschi Franz vertolkt de ceremoniemeester en pianist/acteur Christiaan Kuyvenhoven speelt tijdens een deel van de voorstelling de rol van Tsjaikovski en begeleidt Polina (Anna Goryachova) in haar aria op piano.

Veel positieve recensies en veel applaus waren er voor het Koninklijk Concertgebouworkest, dat onder leiding stond van Mariss Jansons. Ook het Koor van De Nationale Opera, met dirigent Ching-Lien Wu, kreeg veel lof.

Na weken van regen zijn de weersverwachtingen voor vrijdagavond gunstig: geen regen, weinig wind en een temperatuur van 19-25 graden. De rechtstreekse vertoning van Pique Dame in Park Frankendael begint om 19.30 uur. Het park is te bereiken met tramlijn 9. De entree is gratis.

Vorig artikel

YouTube-portret: Angel Joy Blue

Volgend artikel

Opera in de media: week 26

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.