BinnenkortNieuws

Westbroek geeft jubileumconcerten bij DNO

Sopraan Eva-Maria Westbroek bekroont het jubileumseizoen van De Nationale Opera op 29 juni en 1 juli met twee concerten onder leiding van Marc Albrecht, in een mise-en-espace van Pierre Audi. Ze zingt repertoire van Berlioz en Richard Strauss.

Eva-Maria Westbroek tijdens het Opera Gala van De Nationale Opera, eerder dit seizoen. (© Hans van den Bogaard)
Eva-Maria Westbroek tijdens het Opera Gala van De Nationale Opera, eerder dit seizoen. (© Hans van den Bogaard)

Eva-Maria Westbroek is de succesvolste Nederlandse operazanger van dit moment. Overal ter wereld zingt ze hoofdrollen, waaronder in live in bioscopen vertoonde producties van de Metropolitan Opera en het Royal Opera House.

Bij De Nationale Opera (DNO) was Westbroek voor het eerst in 2006 te zien, toen ze de rol van Katerina Izmailova zong in Lady Macbeth van Mtsensk (verschenen op dvd). Later zong ze Cassandre in Les Troyens en Minnie in La fanciulla del West. De productie van Puccini’s ‘western-opera’ werd ook op dvd uitgebracht.

Eerder dit seizoen nam Westbroek deel aan het Opera Gala waarmee DNO zijn vijftigste verjaardag vierde. Nu keert ze terug naar Amsterdam voor twee jubileumconcerten, waarin ze het toneel voor zichzelf heeft.

Na de ouverture van Wagners Rienzi zingt Westbroek de afscheidsscène van Didon uit de opera Les Troyens van Berlioz. Na de pauze zingt ze de finale van Salome van Richard Strauss, waarin de jonge Salome in extase verkeert, omdat ze de mond van de onthoofde Johannes de Doper heeft gekust. Ook de bekende dans van de zeven sluiers wordt gespeeld.

Pierre Audi, artistiek directeur van DNO, maakt een mise-en-espace voor het concert, waarvoor Christof Hetzer decors ontwerpt en FettFilm videobeelden verzorgt. De muzikale leiding is in handen van Marc Albrecht, die de oorspronkelijk geëngageerde Jaap van Zweden vervangt. Albrecht staat voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

De jubileumconcerten vinden plaats op 29 juni en 1 juli in Nationale Opera & Ballet. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Hieronder de trailer van de concerten:

Vorig artikel

Een eerbetoon aan Hans Knappertsbusch

Volgend artikel

YouTube-portret: Angel Joy Blue

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

11Reacties

 1. Rudolph Duppen
  27 juni 2016 at 12:46

  Jammer dat de kaartverkoop zo slecht loopt. Waar zou dat aan liggen? Te hoge prijzen? Of is er te veel opera deze week? Er zijn nog een aantal uitvoeringen van Pique Dame en zaterdag 2 juli is er een al bijna uitverkocht operaconcert met Angel Blue met alleszins redelijke prijzen.

 2. Pieter
  27 juni 2016 at 21:18

  Misschien is het programma wat karig? Twee scènes in totaal. Je hoeft niet bang te zijn dat je de laatste tram gaat missen…

 3. Rudolph Duppen
  29 juni 2016 at 10:03

  Sla uw slag. Vandaag met 50% korting naar dit jubileumconcert.

 4. Olivier Keegel
  29 juni 2016 at 12:51

  Volgens mijn informatie is er geen pauze.

 5. Anneke Cremers
  29 juni 2016 at 14:59

  Uw informatie is onjuist. Er is een pauze, het concert begint om 20 uur en duurt 1uur30min. Bron: DNO.

 6. Olivier Keegel
  29 juni 2016 at 17:01

  “Het Jubileumconcert duurt tot ongeveer 21.30 uur. Er is geen pauze.” Aldus mijn perscontact bij DNO.

 7. Maria
  29 juni 2016 at 18:04

  Niet dat het heel belangrijk is, maar volgens de mail die ik vandaag kreeg: aanvang 20.00, anderhalf uur en een pauze. Ik ga vrijdag. Maar ik moet zeggen, dat is ook omdat er dit seizoen nog goedkope kaartjes zijn. Anders had ik moeten kiezen tussen dit concert of Pique Dame. Waar ik overigens zondag naar toe ga.
  Mocht iemand vanavond gaan, dan kan die het pauzevraagstuk voor ons oplossen.

 8. Rudolph Duppen
  29 juni 2016 at 23:02

  Ik kom net terug van het concert. Er is wel een pauze. Het concert is inderdaad om 21.30 afgelopen. Het concert is weliswaar vrij kort maar zeer de moeite waard. Eva Maria Westbroek is schitterend bij stem en na de slotscène uit Salome brak er terecht een tumultueus applaus los.De enscenering met een soort loopbrug is zeer effectief en dramatisch. Zeer aanbevolen. Het Rotterdams Filharmonisch Orkest speelt prachtig.

 9. Erik
  30 juni 2016 at 10:01

  Het is een extreem kort concert. Effectief zingen van Westbroek (wel heel mooi) duurt iets van twee x 15 minuten. Dat is niet alleen karig te nomen maar belachelijk kort. Voor de degene die nog gaan op vrijdag: wees op tijd anders is het al voorbij.

 10. Erik2
  30 juni 2016 at 10:04

  Nog ter vergelijking: Het jubileumconcert van de 125-jarige Metropolitan in New York duurde 4 uur effectieve musiek/zing tijd, en het jubileum concert van Domingo in Covent Garden besloeg drie volledige actes van Verdi operas.

 11. Rudolph Duppen
  30 juni 2016 at 10:39

  Ik geef toe dat het extreem kort is en voor die prijzen is het eigenlijk belachelijk. De meeste mensen die ik sprak hadden niets betaald. Ze waren uitgenodigd. Ik heb het idee dat dit een bedankje is aan de sponsors en wat er daarnaast wordt verkocht is meegenomen. Een gezonde financiële situatie is het niet.