Binnenkort

Opera in de media: week 27

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 27 (2 – 8 juli 2016) onder meer aandacht voor de nieuwe opera In Parenthesis en voor koorstukken uit opera’s in de Robeco SummerNights.

Video

Apocalyptica in actie. (© Tuomas Vitikainen / Creative Commons-licentie)
Apocalyptica in actie. (© Tuomas Vitikainen / Creative Commons-licentie)

Metal-opera
Op de late zondagavond brengt Arte de opera Indigo van Perttu Kivilaakso en Eicca Toppinen, leden van de ‘cello-rockband’ Apocalyptica. De twee combineerden heavy metal met romantische melodieën. Het werk wordt geregisseerd door Vilppu Kiljunen en uitgevoerd door dirigent Jaakko Kuusisto en solisten als Markus Nykänen en Marjukka Tepponen.
Arte: zondag 3 juli om 0.55 u.

Händel in Aix
Il trionfo del tempo e del Disinganno (in Frankrijk zeggen ze: ‘Le triomphe du temps’) wordt dit jaar uitgevoerd op het Festival d’Aix-en-Provence. Een livestream van de voorstelling op 6 juli is te zien via Culturebox. De regie is van Krzysztof Warlikowski. De muzikale begeleiding komt van Le Concert d’Astrée van Emmanuelle Haïm. De cast bestaat uit onder anderen Sabine Devieilhe (Bellezza), Franco Fagioli (Piacere), Sara Mingardo (Disinganno) en Michael Spyres (Tempo).
Culturebox: woensdag 6 juli om 22.00 u.

Stéphane Degout. (© Julien Benhamou)
Stéphane Degout. (© Julien Benhamou)

Pelléas et Mélisande
De Britse regisseur Katie Mitchell maakt voor Aix-en-Provence een enscenering van Claude Debussy’s Pelléas et Mélisande. In de livestream op The Opera Platform ziet u het Philharmonia Orchestra onder leiding van Esa-Pekka Salonen en de solisten Stéphane Degout en Barbara Hannigan. Radio 4 zendt de voorstelling uit in het Zomeravondconcert.
The Opera Platform: donderdag 7 juli om 19.25 u.

Audio

Radio-uitzending In Parenthesis
De nieuwe opera In Parenthesis van Iain Bell ging onlangs in première bij de Welsh National Opera. Het werk is gebaseerd op een tekst van de Welshe dichter David Jones. De solisten, onder wie Peter Coleman-Wright en Alexandra Deshorties, werden bij de opname die onlangs werd gemaakt begeleid door dirigent Carlo Rizzi en het koor en orkest van de Welsh National Opera.
BBC Radio 3: zaterdag 2 juli om 19.30 u.

Afkicken met Hein
De uitzendingen van NTR Opera Live zijn met zomerstop, maar af en toe is er toch opera te horen op Radio 4, zoals dit weekend, bij de SummerNight at the Opera in het Concertgebouw. Sopraan Angel Blue heeft moeten afzeggen, Isabel Rey vervangt haar. Beroemde koren en aria’s worden gezongen en gespeeld door Rey, het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Karel Mark Chichon.
NPO Radio 4: zaterdag 2 juli om 20.00 u.

Debussy uit Aix
Eén van de programmaonderdelen van het Festival d’Aix-en-Provence is de opera Pelléas et Mélisande van Debussy. Het Zomeravondconcert zendt de uitvoering rechtstreeks uit. In de hoofdrollen hoort u Stéphane Degout (Pelléas) en Barbara Hannigan (Mélisande) bij het Philharmonia Orchestra en het Cape Town Opera Chorus onder leiding van Esa-Pekka Salonen.
NPO Radio 4: donderdag 7 juli om 20.00 u.

Siegfried in Schotland
Siegfried, het derde deel uit Der Ring des Nibelungen van Wagner, wordt uitgevoerd door het Britse Opera North in Sage Gateshead. U kunt live meeluisteren met de voorstelling via BBC Radio 3. In de hoofdrollen: Lars Cleveman (Siegfried), Kelly Cae Hogan (Brünnhilde), Richard Roberts (Mime) en Ceri Williams (Erda). Het orkest van Opera North staat onder leiding van Richard Farnes.
BBC Radio 3: vrijdag 8 juli om 18.30 u.

Weektip

Scène uit In Parenthesis. (© WNO 2016 / Bill Cooper)
Scène uit In Parenthesis. (© WNO 2016 / Bill Cooper)

Vanavond: In Parenthesis op The Opera Platform
Op 1 juli 1916 begon de slag aan de Somme, een onderdeel van de gevechten in de Eerste Wereldoorlog, waarbij een miljoen mensen omkwamen. Ter herinnering aan de slag componeerde de jonge componist Iain Bell (1980) de opera In Parenthesis, gebaseerd op een tekst van dichter David Jones. De laatste uitvoering van de tournee van de Welsh National Opera wordt gegeven in het Londense Royal Opera House. U kunt de livestream via The Opera Platform rechtstreeks volgen of later on demand bekijken, met ondertitels in verschillende talen.
The Opera Platform: vrijdag 1 juli om 20.30 u.

Vorig artikel

Programma Bayreuther Festspiele 2016

Volgend artikel

Reportage: het Bartók Plus Opera Festival

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

  1. Thom Janssen
    1 juli 2016 at 13:27

    En vooral niet te vergeten Lenneke Ruiten als Fiordiligi op het festival van Aix-en-Provence live op France Musique (Radio) op 5 Juli en live op Arte en ArteConcert op 8 Juli!!

  2. Hein van Eekert
    2 juli 2016 at 14:56

    Het operaconcert in het Concertgebouw vanavond begint om 20.00 uur, maar het programma gaat reeds van start om 19.00 uur.