AchtergrondBinnenkort

Programma Bayreuther Festspiele 2016

Op maandag 25 juli gaat editie 2016 van de Bayreuther Festspiele van start. Er staan vier opera’s op het programma, waaronder een nieuwe productie van Parsifal. Lees verder voor een overzicht.

Het Festspielhaus in Bayreuth.
Het Festspielhaus in Bayreuth.

Het is het eerste seizoen waarin Katharina Wagner formeel als enige ‘Festspielleiterin’ zal optreden, na de pensionering van haar halfzuster Eva. De activiteiten van Eva Pasquier Wagner zijn overgenomen door Holger von Berg, die nu samen met Heinz-Dieter Senze te boek staat als ‘Geschäftsführende Direktor’.

Helemaal alleen staat Katharina er natuurlijk niet voor, gelet op de nadrukkelijke aanwezigheid van Christian Thielemann. Deze spraakmakende dirigent combineert sinds vorig jaar zijn werkzaamheden in Dresden met die in Bayreuth, waar hij de functie van ‘Musikdirektor’ vervult. Zijn samenwerking met Katharina roept associaties op met het hechte duo Winifred Wagner/Heinz Tietjen, toenmalige leider van de Staatsoper Berlin.

Parsifal

De openingsvoorstelling van deze zomer is de première van een nieuwe Parsifal in een regie van Eric-Uwe Laufenberg, voormalig intendant van de Oper Köln. De titelrol is in handen van Klaus Florian Vogt, de gevierde Lohengrin van de afgelopen zes jaren. Ryan McKinny vertolkt de lijdende koning Amfortas en Gerd Grochowski neemt Klingsor voor zijn rekening. Beiden maken hun festivaldebuut. Bayreuth-veteraan Georg Zeppenfeld neemt de zware rol van Gurnemanz op zich. Kundry komt voor rekening van de Russische sopraan Elena Pankratova, die eveneens haar debuut in Bayreuth maakt.

Andris Nelsons was aangetrokken voor de muzikale leiding. Hij dirigeerde eerder de eerste vijf seizoenen van Lohengrin. Op 30 juni liet de festivalleiding echter weten dat Nelsons om ontbinding van zijn contract had gevraagd. “Owing to a differing approach in various matters, the atmosphere at this year’s Bayreuth Festival did not develop in a mutually comfortable way for all parties. With regret, the Bayreuth Festival agrees to Andris Nelsons’ request.’

De woordkeuze doet vermoeden dat het niet boterde tussen Nelsons en muziekdirecteur Thielemann. Dat bevestigen Duitse media, die melden dat Thielemann zich actief met Nelsons’ directie bemoeide. Of Thielemann nu zelf Parsifal zal dirigeren, is een open vraag. Gelet op de resterende tijd zal er snel een opvolger voor Nelsons gevonden moeten worden.

De première van Parsifal is op 25 juli in uitgesteld relais te zien in een groot aantal bioscopen in Duitsland, sommigen niet ver over de grens. Aanvang 18.00 uur. Zie voor meer informatie wagner-im-kino.de.

Der Ring

Op dinsdag 26 juli vervolgt het programma met Der Ring des Nibelungen. Het wordt de vierde (en voorlaatste) serie van deze controversiële productie van regisseur Frank Castorf.

Muziekdirecteur Christian Thielemann. (© Astrid Ackermann)
Muziekdirecteur Christian Thielemann. (© Astrid Ackermann)

Veteraan Marek Janowski neemt het stokje over van Kirill Petrenko. Wagner-liefhebbers kennen hem al heel lang van zijn beroemde opname van de Ring uit de jaren tachtig, met de Staatskapelle Dresden en tal van bekende solisten, onder wie Siegfried Jerusalem en Jessye Norman. Meer recent nam Janowski met het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin alle Wagner-opera’s op voor Pentatone. De drie geplande cycli zijn bij hem zonder twijfel in goede handen.

In vergelijking met vorig seizoen zijn opnieuw de nodige wijzigingen in de cast aangebracht. Wolfgang Koch wordt als Wotan in Das Rheingold opgevolgd door Iain Paterson. Voor Wotan/Wanderer in Die Walküre en Siegfried is de Zweedse bariton John Lundgren gecontracteerd. Roberto Saccà neemt Loge over van John Daszak en Sarah Connolly is de nieuwe Fricka.

Christopher Ventris en Jennifer Wilson vormen het nieuwe liefdespaar in Die Walküre. Ventris (Siegmund) zong eerder de titelrol in Herheims Parsifal, Wilson (Sieglinde) maakt haar Bayreuth-debuut. Verder zijn er weinig opvallende veranderingen ten opzichte van 2015. Stefan Vinke zingt Siegfried, Stephen Milling is Hagen, Catherine Foster vertolkt Brünnhilde en Albert Dohmen is Alberich.

Der fliegende Holländer

Op zaterdag 30 juli wordt Der fliegende Holländer hernomen. Regisseur Jan Philipp Gloger was in september bij De Nationale Opera (DNO) te gast met zijn Rosenkavalier. De baron Ochs uit die productie, Peter Rose, zien we in Bayreuth terug als Daland. Thomas Johannes Mayer (Wotan/Wanderer bij DNO) vertolkt de titelrol, Erik is in handen van Andreas Schager. Van vorig jaar keren Ricarda Merbeth (Senta) en Christa Mayer (Mary) terug. Evenals vorig seizoen heeft Axel Kober de muzikale leiding.

Voorlopig is dit de laatste reeks uitvoeringen van Glogers Holländer. Volgend seizoen staat het werk niet op het programma, maar in het Ring-loze seizoen 2018 zal het als stoplap fungeren.

Tristan und Isolde

Op maandag 1 augustus wordt Tristan und Isolde in de regie van Katharina Wagner hernomen. Christian Thielemann dirigeert. De vorig jaar op het laatste moment voor Anja Kampe ingesprongen Evelyn Herlitzius wordt als Isolde opgevolgd door Petra Lang. Stephen Gould zingt opnieuw Tristan. Georg Zeppenfeld combineert zijn optreden als Gurnemanz in Parsifal met dat als koning Marke in deze productie. Iain Paterson (Wotan in Das Rheingold) is wederom te beleven als Kurwenal.

Zie voor meer informatie de website van de Bayreuther Festspiele.

Vorig artikel

4 Musketiers dingt naar Zapp Theaterprijs

Volgend artikel

Opera in de media: week 27

De auteur

Peter Franken

Peter Franken

2Reacties

  1. paul
    1 juli 2016 at 11:08

    Ik ben benieuwd naar de Ring o.l.v. Janowksi. Ik heb de recensies van Peter Franken, en de reacties daarop gelezen en weet dus al dat de regie de nodige onzin zal bevatten. Hopelijk maakt de muziek veel goed.

  2. paul
    5 juli 2016 at 19:53

    Hartmut Haenchen zal Andris Nelsons vervangen in Parsifal.