BinnenkortFeatured

Bekijk nu de opera-agenda 2016/2017

De opera-agenda voor seizoen 2016/2017 staat sinds vandaag online op Place de l’Opera. De agenda biedt een overzicht van nagenoeg alle scenische opera’s, concertante opera’s, bioscoopopera’s, vocale concerten en liedrecitals die komend seizoen in Nederland te zien zijn.

De Nederlandse Reisopera opent zijn seizoen met Ariadne auf Naxos. (© Nederlandse Reisopera)
De Nederlandse Reisopera opent zijn seizoen met Ariadne auf Naxos. (© Nederlandse Reisopera)

De agenda van Place de l’Opera is opgebouwd per maand. Alle aangekondigde voorstellingen en concerten zijn voorzien van een directe link naar het gezelschap die de voorstelling produceert of de concertzaal die het concert huist. Makkelijk voor het plannen van uw operabezoek.

Na de nodige zomerse activiteiten in juli, zoals de Robeco SummerNights en het festival Wonderfeel, begint half augustus de eerste drukte van het nieuwe seizoen. Het Grachtenfestival brengt vanaf 13 augustus een groot aantal voorstellingen, waaronder opera’s en vocale concerten, en tegelijkertijd presenteert Holland Opera in de Werkspoorkathedraal een nieuwe productie van Don Giovanni.

De Nationale Opera komt in september als eerste van de drie grote operagezelschappen met zijn seizoensopener: Le nozze di Figaro van Mozart. De Nederlandse Reisopera volgt vier dagen later met Ariadne auf Naxos. De seizoensopening van Opera Zuid valt zoals gebruikelijk pas in november. Ook het Limburgse gezelschap brengt Le nozze di Figaro.

Mozart voert duidelijk de boventoon in 2016/2017. Naast Don Giovanni en de twee Nozze di Figaro’s zijn ook Bastien und Bastienne, Così fan tutte, Die Zauberflöte, Die Entführung aus dem Serail en wederom Don Giovanni (bij de Reisopera) te zien.

De Oost-Europese operagezelschappen die met regelmaat door Nederland toeren, zijn goed voor een paar klassiekers: Tosca, Madama Butterfly en Nabucco, te zien in een groot aantal theaters en schouwburgen in het land.

Aan liedrecitals geen gebrek. Onder meer het Concertgebouw, het Muziekgebouw aan ’t IJ, TivoliVredenburg, De Doelen en de Edesche Concertzaal hebben een groot aantal recitals gepland, vaak als serie te boeken.

Voor wereldsterren kan de liefhebber met name in het Concertgebouw terecht. Daar zijn in november in één week tijd Cecilia Bartoli en Joyce DiDonato te zien. Bartoli komt in februari nog een keer terug om de hoofdrol in Rossini’s La Cenerentola te zingen. In de cast van de sprookjesopera is ook de legendarische Rossini-buffo Alessandro Corbelli te horen.

Surf nu naar www.operamagazine.nl/kalender en bekijk het volledige overzicht.

Mist u iets in de agenda? Mail het naar redactie@operamagazine.nl en we voegen het toe!

Vorig artikel

Wagner op Sicilië: Parsifal en Die Feen

Volgend artikel

De Ring in Berlijn: Siegfried

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.