BinnenkortNieuws

DNOA en NJO spelen kameropera Kulenty

De Dutch National Opera Academy en het Nationaal Jeugd Orkest brengen in het kader van de NJO Muziekzomer een productie van de kameropera The Mother of Black-Winged Dreams van Hanna Kulenty. De opera is van 6 tot en met 12 augustus te zien in een voormalige fabriekshal op het Zwitsalterrein in Apeldoorn.

Promobeeld van The Mother of Black-Winged Dreams.
Promobeeld van The Mother of Black-Winged Dreams.

The Mother of Black-Winged Dreams is een moderne kameropera van componist Hanna Kulenty en librettist Paul Goodman. Het stuk ging in 1996 in München in wereldpremière in een regie van Claus Guth.

De opera gaat over Clara, die worstelt met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis. “Wanneer ze haar innerlijke destructieve krachten niet meer de baas is, wordt ze een bizarre, afgesloten wereld ingezogen”, zo beschrijven de makers. “Spanning, emotie en durf: deze opera heeft het allemaal.”

“De opera laat op experimentele wijze de wereld van Clara zien. Haar fragmentarische wereld, vol vreemde rituelen, spelletjes en symbolen, roept een ongeëvenaarde sfeer op. De suggestieve kracht van de muziek en de verbale en muzikale mantra’s zorgen voor een volstrekt unieke beleving: muziek en zang omgezet naar pure emotie.”

Componiste Hanna Kulenty woont tegenwoordig in Gelderland en is nauw betrokken bij de productie van de NJO Muziekzomer. Die productie wordt geleid door dirigent Clark Rundell en regisseur Javier López Piñón. Zij werken met de jonge musici van het Nationaal Jeugd Orkest en de jonge zangers van de Dutch National Opera Academy, de tweejarige masteropleiding van de conservatoria van Amsterdam en Den Haag.

Het NJO en de DNOA werken al jaren samen aan operaproducties. Voorgaande zomers brachten ze onder meer Il signor Bruschino, Le nozze di Figaro en Die stumme Serenade.

De voorstellingen van The Mother of Black-Winged Dreams worden voorafgegaan door een introductie onder leiding van muziekpublicist Thea Derks, met bijdragen van de leden van het artistieke team. De introducties vinden plaats in Loods 17, naast de voormalige fabriekshal waarin de voorstellingen gespeeld worden. Overigens is er vanwege “de enscenering, vormgeving en bijzondere locatie” voor gekozen om de Engelstalige voorstelling niet van boventiteling te voorzien.

The Mother of Black-Winged Dreams is te zien op 6, 7, 9 en 12 augustus. Zie voor meer informatie de website van de NJO Muziekzomer.

Vorig artikel

Opera in de media: week 31

Volgend artikel

Operafront maakt remix van La traviata

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.