BinnenkortNieuws

Operaserie Matinee opent met I due Foscari

De NTR ZaterdagMatinee opent op zaterdag 17 september zijn Operaserie met een concertante uitvoering van I due Foscari, een vroege opera van Giuseppe Verdi. Het concert in het Concertgebouw in Amsterdam staat onder leiding van Giancarlo Andretta.

Giancarlo Andretta.
Giancarlo Andretta.

I due Foscari is de zesde opera van Verdi. Het werk ging in 1844 in première in het Teatro Argentina in Rome. Het was een succes, maar raakte later in de vergetelheid. Mede dankzij Plácido Domingo, die na zijn overstap naar het baritonrepertoire van Francesco Foscari één van zijn glansrollen maakte, kwam de opera weer in de belangstelling te staan.

Verdi’s werk is gebaseerd op een toneelstuk van Lord Byron. Het gaat over de Venetiaanse doge Francesco Foscari, die zijn eigen zoon, Jacopo, uit de stad moet verbannen. “Een gloedvolle, donkere stijl zorgt voor sterke theatrale contrasten”, beschrijft de Matinee. “Met I due Foscari onderzoekt de jonge Verdi de intieme en introverte muzikale werelden waarvoor hij later zo beroemd zou worden.”

Giancarlo Andretta staat voor het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor, ingestudeerd door Klaas Stok. De rollen van vader en zoon Foscari worden vertolkt door bariton Sebastian Catana en tenor Roberto De Biasio. Jacopo’s vrouw Lucrezia Contarini wordt gezongen door sopraan Tamara Wilson.

Andere rollen zijn er voor bas Giovanni Battista Parodi (Jacopo Loredano), tenor Andrew Owens (Barbarigo), sopraan Aylin Sezer (Pisana) en tenor Mark Omvlee (Officier van de Raad van Tien).

De uitvoering van I due Foscari begint om 13.30 uur en wordt ook live uitgezonden op Radio 4.

Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Nieuw seizoen OperaLunches bij Reisopera

Volgend artikel

Fenomenale Ariadne bij de Reisopera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

9Reacties

 1. Hans van Verseveld
  9 september 2016 at 23:05

  Het is wel een beetje erg boud om te stellen, dat I Due Foscari dankzij Plácido Domingo weer in de belangstelling staat. Het werk is nooit helemaal weggeweest van het repertoire. Renato Bruson een ECHTE bariton (!) heeft de opera veel gezongen in zijn glansrijke carrière en daar zijn diverse video- en audio-opnamen van in omloop.
  Ook Katia Ricciarelli en Pierro Cappuccilli, Leyla Gencer en Gian Giacomo Guelfi zijn op de CD terug te vinden.
  En dan last but not least, onze eigen Jan Derksen zong de rol in Duitsland en bij de Vara Matinee in 1968 met de fenomenale Angeles Gulin en ik moet iedereen aanraden om op zoek te gaan naar deze uitviering. Een meer zinderende jonge Verdi zul je niet gauw vinden.
  Aan het eind van zijn schitterende carrière zong Jan Derksen nog twee maal de oude Foscari bij het Festival van Zeeland in 2000 met een fantastische Ellen van Haaren in de rol van Lucrezia.
  Er is echt meer in de operawereld dan Plácido Domingo.

 2. kersten
  10 september 2016 at 19:07

  Zeer terecht, Hans van Verseveld, dat je Jan Derksen memoreert. Mijn kennismaking met hem was via een live radio-uitzending van Attila vanuit Hamburg of Hannover, in de jaren zestig. Ik viel van m`n stoel van verbluffing bij het horen van deze Hollandse Gobbi.
  Ik ben er van overtuigd dat als hij later geboren was hij vooral als Verdibariton een mondiale carrière gemaakt zou hebben.
  De verontwaardiging van ons, fans, over zijn uitstapje naar het tenorvak vond hij erg amusant. Ik denk wel eens dat wij dat uitstapje aan onszelf te wijten hadden en wel vanwege de ovaties die
  hij oogstte met zijn lang aangehouden slot hoge C`s…

 3. Hans van Verseveld
  10 september 2016 at 20:28

  Die wereldcarrière van Jan Derksen m’n beste Kersten, stond hij zelf een beetje in de weg. Jan was zielsgelukkig op z’n woonboot in de Prinsengracht en zeer tevreden met een pilsje, een praatje en een krantje bij café Krom in de Utrechtsestraat in Amsterdam. Op het operatoneel was hij één der grootste baritons van zijn tijd en het prettigst voelde hij zich toch in de Amsterdamse Stadsschouwburg, waar hij een enorm repertoire zong naast vele grote tijdgenoten zoals Cristina Deutekom en Joan Sutherland. Natuurlijk zong hij ook in het buitenland, maar het had absoluut niet zijn voorkeur.

  Op mijn vraag aan hem in Zeeland of hij zich de sopraan van Due Foscari van de Vara Matinee herinnerde antwoordde hij ” Die vrouw blies alle andere zangers van het podium” Angeles Gulin was een echte Spinto Sopraan met een volume dat met gemak over alle zangers en koor heen straalde. Ongetwijfeld een geluid dat Verdi voor zijn eerste opera’s bedoelde. Het ruige grote baritongeluid van Jan Derksen pastte daar wel bij.

  Dankzij de bewaard gebleven CD opname van bovengenoemde Due Foscari zullen oudere Matineebezoekers, waar ik mijzelf ook onder reken, zonder twijfel a.s. zaterdag een kleine vergelijking maken met de uitvoering van 48 jaar geleden.

 4. Olivier Keegel
  13 september 2016 at 11:22

  In margine: niet iedereen is ervan overtuigd dat Francesco Foscari een van de glansrollen van Domingo is. In de lagere regionen wordt het toch wat dunnetjes….

 5. Rudolph Duppen
  14 september 2016 at 20:30

  Inderdaad Jan Derksen was onvergetelijk. Niet alleen een fantastische zanger maar ook een zeer overtuigend acteur.

  In 2006 stond I Due Foscari nog op het repertoire van de Nationale Reisopera.Het was een meeslepende voorstelling o.l.v. Vasily Petrenko en in de effectieve regie van Monique Wagemakers.

 6. Erik
  15 september 2016 at 19:48

  En voor een ieder die een onvergetelijke uitvoering met dito zangers van de Foscari wil beluisteren…en herbeluisteren…en herbeluisteren…

  http://www.radio4.nl/luister-concerten/concerten/6293/matinee-op-de-vrije-zaterdag-giuseppe-verdis-i-due-foscari-

  Verdi – I due Foscari

  Lucrezia Contarini – Ángeles Gulín
  Francesco Foscari – Jan Derksen
  Jacopo Foscari – Luigi Lega
  Jacopo Loredano – Ugo Trama
  Barbarigo – Cor Niessen
  Pisena – Adriana Hali

  Groot Omroepkoor en Omroeporkest

  Dirigent – Fulvio Vernizzi

  Amsterdam, Concertgebouw
  7-12-1968
  VARA, Matinee op de Vrije Zaterdag

 7. Maarten-Jan Dongelmans
  15 september 2016 at 22:34

  @Erik: top! Dankjewel.

 8. Hans van Verseveld
  16 september 2016 at 11:03

  Dankjewel Erik!

 9. Willem
  27 september 2016 at 18:35

  Voor het eerst zat ik op de 1e rij van het front balkon, zowel mijn buurman en ik hebben Pisana weinig waargenomen.
  Algemeen heb ik zeer genoten, van de Opera.
  Voor mij mogen er meer komen vooral de Italiaanse Opera.
  La Straniera (Bellini)heeft in mei jl. op mij wel meer indruk gemaakt.