BinnenkortNieuws

Nieuw werk van De Raaff in première

Elfen, heksen en Atlantis. Onder die titel brengt het AVROTROS Vrijdagconcert op 23 september in TivoliVredenburg werken van Moessorgski, Diepenbrock en Szymanowski, en de wereldpremière van Atlantis van Robin de Raaff.

Markus Stenz. (© Hans van der Woerd)
Markus Stenz. (© Hans van der Woerd)

De Duitse dirigent Markus Stenz houdt van verhalend en dramatisch muziekrepertoire, meent het AVROTROS Vrijdagconcert. Dat is dan ook de rode draad door het programma dat hij op 23 september met het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor in Utrecht brengt. De concertserie belooft een “betoverend programma”, met composities “vol geheimzinnigheid”.

Van Modest Moessorgski wordt het symfonische gedicht Nacht op de kale berg uitgevoerd, gebaseerd op een oude Russische legende over een jaarlijkse samenkomst van heksen. Van Alphons Diepenbrock klinkt Les Elfes, een werk voor vrouwenkoor, sopraan, bariton en orkest. Daarin wordt een ridder, onderweg naar zijn bruid, opgehouden door een groep dansende elfen.

Ook op het programma staat het Stabat mater van Szymanowski. Verder gaat het nieuwe werk Atlantis van de Nederlandse componist Robin de Raaff in première. Atlantis is een ongeveer 35 minuten durend oratorium voor sopraan, bariton, groot koor en groot orkest.

Als solisten treden sopraan Chen Reiss, sopraan Marisol Montalvo, alt Gerhild Romberger en bariton Mark Stone aan.

Zonder Montalvo wordt hetzelfde programma op zondagochtend 25 september uitgevoerd in het Concertgebouw in Amsterdam. Het nieuwe werk Atlantis staat dan niet op het programma.

Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden op Radio 4 en is later terug te luisteren op www.radio4.nl. Zie voor meer informatie de website van het AVROTROS Vrijdagconcert.

Vorig artikel

Hollands Diep brengt Beeldenstorm

Volgend artikel

Opera Zuid brengt jeugdtheateropera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Jan de Jong
    19 september 2016 at 21:31

    De wereldpremiere kent twee voorpremieres:
    donderdag en vrijdag als lunchconcert resp. bij het MCO in Hilversum en in TivoliVredenburg. Een fantastische kans om het stuk een paar keer te horen.