AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Javier, Joyce en John

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 56.

Opening night at the Met
Acteur Javier Muñoz nam collega Betsy Struxness gisteravond mee naar de ‘opening night’ van de Metropolitan Opera in New York. Beiden staan in de succesvolle musical Hamilton, die recent nog bezocht werd door president Obama. De acteurs hadden mooie plaatsen midden in het operahuis in het Lincoln Center. Wie goed op het kaartje kijkt, ontdekt dat ze niet lang hoefden te sparen.

Adieu Figaro, hallo Manon
Vanavond is de laatste uitvoering van Le nozze di Figaro in Amsterdam, live te volgen via The Opera Platform en via de Facebook-pagina van De Nationale Opera. Daarna komt het podium vrij voor de volgende productie: Manon Lescaut van Puccini. Met zowel Eva-Maria Westbroek als Thomas Oliemans en Eva Kroon voorzien we scherp commentaar van de kritische bezoekers: te véél Nederlanders op het podium.

Hunks op leeftijd
Regisseur Richard Jones maakte een nieuwe enscenering van Don Giovanni voor de English National Opera. Geen jonge hunks in de hoofdrollen, maar heren van halverwege de 50. “I think it’s much more interesting for the audience to watch a couple of old duffers trying to negotiate their way round this opera”, zegt de 54-jarige bariton Christopher Purves, die de hoofdrol zingt.

https://twitter.com/ayepatz/status/780322083444289536

Sopraan Mary Bevan zingt Zerlina in de nieuwe Don Giovanni-productie. Dat is niet zo makkelijk als het lijkt, ontdekte ze.

Achter de schermen van een operarol
Bas-bariton Iain Paterson heeft een eigen blog, met vaak zeer openhartige verhalen over zijn werk en leven. Zijn nieuwe blogbijdrage is uiterst lezenswaardig voor wie iets wil begrijpen van het gevecht dat zangers soms moeten leveren. Hij legt uit wat het betekent dat de rol van de Holländer in Wagners Der fliegende Holländer “vocally schizophrenic” is.

https://twitter.com/ayepatz/status/778676576288251904

Spelen met componisten
Nu de eerste kruidnoten en chocoladeletters al in de winkels liggen, willen we niet achterblijven. Hier is een cadeautip voor de komende feestdagen.

Op een onbewoond ei-hei-land
Het BBC-radioprogramma Desert Island Discs bestaat al sinds 1942. De formule: een gast mag acht favoriete opnamen uitkiezen die meegaan naar een onbewoond eiland. Onlangs was mezzosopraan Joyce DiDonato te gast.

Zorgelijk
Dmitri Hvorostovsky moest zijn rol in Simon Boccanegra bij de Wiener Staatsoper op aanraden van zijn arts afzeggen. Hij legt zelf uit waarom.

Ariadne auf français
Ronkende recensies uit binnen- en ook buitenland voor Ariadne auf Naxos. Recensent Maurice Salles van het Franstalige Forum Opéra zag de productie van de Nederlandse Reisopera, roemde hoofdrolzangeres Jennifer France (“performance brillante”), zag bij Der Komponist Karin Strobos “une conviction et une grâce touchantes” en vraagt andere operadirecteuren: “Quels directeurs d’opéra, Français ou non, auront le flair de reprendre cette production?”

Isolde geen grap
Toen het Glyndebourne Festival in 2003 aan Nina Stemme vroeg om de rol van Isolde te komen zingen, dacht ze dat men een grapje maakte. Dertien jaar later is Stemme de grote ster van de seizoensopening van de Metropolitan Opera in New York. Op 8 oktober is de productie van Tristan und Isolde in de bioscopen te zien.

Karg on record
Christiane Karg zingt vanavond voor het laatst Susanna bij De Nationale Opera. De sopraan heeft meer ijzers in het vuur.

Verdienstkreuz
Wigmore Hall-directeur John Gilhooly haalt veel Duitse liedzangers naar Londen en dat leverde hem een onderscheiding op van de Duitse ambassade in Londen.

Hoe staat het eigenlijk met…?
De Elbphilharmonie in Hamburg nadert zijn voltooiing.

Sandrine in Marseille
Sopraan Sandrine Piau trad vorige week op in Parijs. Het weblog van het Théâtre des Champs-Élysées vroeg de zangeres, die vorig jaar in Nederland een masterclass over Händel gaf, naar haar liefde voor haar woonplaats Marseille.

Nieuwe opera van Ravi Shankar
In mei 2017 gaat bij het London Philharmonic Orchestra de eerste opera van Ravi Shankar in première. Sukanya wordt een “extravagant operatic show”.

Yeah, it’s really great
Garsington Opera verwelkomde vorige week scholieren uit de regio, die je stuk voor stuk zou willen adopteren. En ze dan iedere avond, na Sesam Straat, een complete opera laten horen…

Netrebko en Chopard
Chopard maakt sinds 1860 horloges en juwelen. En nu ook sjaaltjes.

Poster
Zoiets bestaat nog niet, maar een verkiezing van de operaposter van het jaar zou helemaal niet gek zijn. Dit is een kanshebber.

Om vast in de stemming te komen
Vermoedelijk op één van die dagen dat er recordtemperaturen gemeten werden deze zomer deed Frommermann een fotoshoot.

Vorig artikel

Sonya Yoncheva triomfeert als Norma

Volgend artikel

Reinbert en zijn Matthäus-Passion

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.