BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Leo Nucci zingt Nabucco in Luik

De grote Verdi-bariton Leo Nucci zingt vanaf 18 oktober de titelrol in Nabucco bij de Opéra Royal de Wallonie in Luik. De eerste hit van Verdi wordt nieuw geënsceneerd door Stefano Mazzonis di Pralafera en muzikaal geleid door de chef van het huis, Paolo Arrivabeni.

Leo Nucci. (© Roberto Ricci)
Leo Nucci. (© Roberto Ricci)

Giuseppe Verdi was nog geen 30 jaar toen hij met Nabucco zijn eerste grote succes boekte. De eveneens jonge librettist Temistocle Solera schreef de tekst, gebaseerd op het bijbelse verhaal van de Joodse ballingschap in Babylon en de wrede heerser Nabucco (Nebukadnezar).

Nabucco is het meest bekend van het slavenkoor ‘Va pensiero’, een geliefd programmaonderdeel tijdens koorconcerten. Het werk als geheel is minder bekend. De Opéra Royal in Luik werkt samen met de Israeli Opera in Tel Aviv om de opera met een nieuwe productie weer onder de aandacht te brengen.

De Italiaanse bariton Leo Nucci, inmiddels 74 jaar, is één van de meest gerespecteerde Verdi-zangers van de afgelopen decennia. Hij debuteerde in de jaren zeventig en zingt sindsdien alle mogelijke rollen uit het Italiaanse operarepertoire, en dan vooral van Verdi. Op zijn cv staan partijen als Rigoletto, Macbeth, Giorgio Germont, Iago en Falstaff. In Luik zong hij eerder in I due Foscari en Rigoletto.

Nucci deelt de titelpartij in Nabucco met Ionut Pascu. Ook de andere hoofdrollen zijn dubbel bezet. Abigaille wordt gedeeld door Virginia Tola en Tatiana Melnychenko, Zaccaria wordt vertolkt door zowel Orlin Anastassov als Enrico Iori en Ismaele wordt gezongen door afwisselend Giulio Pelligra en Cristian Mogosan. Na’ama Goldman zingt in alle voorstellingen Fenena.

Nabucco gaat op 18 oktober in première en is tot en met 29 oktober in totaal negen keer te zien. Zie voor meer informatie de website van de Opéra Royal de Wallonie.

Hieronder een fragment van Leo Nucci in een concertante uitvoering van Nabucco in Barcelona, seizoen 2005/2006:

Vorig artikel

Norma in Essen: een mooie belcantoavond

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Lisette, Anna en Alice

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.