Binnenkort

Le nozze di Figaro als ALS-benefiet

Het is inmiddels een traditie van vele jaren: Opera Zuid stelt de voorgenerale repetitie van zijn najaarsproductie open voor de jaarlijkse ALS-benefiet. Bezoekers krijgen op woensdag 9 november de vrijwel voltooide productie van Le nozze di Figaro te zien en dragen met hun entreekaart bij aan het inzamelen van geld voor onderzoek naar ALS.

Campagnebeeld van Le nozze di Figaro bij Opera Zuid.
Campagnebeeld van Le nozze di Figaro bij Opera Zuid.

De aanleiding voor de betrokkenheid van Opera Zuid bij de Stichting ALS was het overlijden van Joep Cobben, jarenlang actief in Het Zuidelijk Theaterkoor. Hij moest zijn werk voor het ad-hockoor opgeven toen ALS (Amyotrofische Lateraal Sclerose) werd gediagnosticeerd. Cobben overleed op 14 november 2011. Tijdens zijn ziekte werkte hij mee aan de campagne van Stichting ALS.

De actiedagen van de Limburgse werkgroep van de Stichting ALS, zoals de wandel- en fietsdag in september en deelname aan de Amsterdam City Swim, leverden de afgelopen jaren 80.000 euro netto op. De opbrengst van de kaartverkoop voor de try-out van Le nozze di Figaro op 9 november komt daar binnenkort bij. Er zijn enkele honderden kaarten beschikbaar gesteld. De gehele opbrengst gaat naar de Stichting ALS.

Met de wereldwijde Ice Bucket Challenge, waarbij bekende en onbekende mensen een emmer ijsblokjes over hun hoofd uitgestort kregen, haalde de ziekte ALS en het onderzoek naar de oorzaken ervan de laatste jaren veel publiciteit. Slecht nieuws was de verduistering van geld door de toenmalige voorzitter van de Nederlandse ALS-stichting. Die is inmiddels veroordeeld en het geld is terugbetaald. Met een schone lei kan de Stichting ALS verder.

Opera Zuid komt met de titel waarmee het gezelschap 25 jaar geleden startte. Le nozze di Figaro ging op 1 mei 1786 in het National-Hoftheater te Wenen in première en is sinds die tijd één van de meest opgevoerde opera’s. Mozart componeerde de muziek, Lorenzo da Ponte schreef het libretto. Hij baseerde zich op de komedie Le Folle Journée, ou Le Mariage de Figaro van Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais.

Het verhaal van Le nozze di Figaro zit vol verwikkelingen van een jong stel, Figaro en Susanna, dat wil trouwen. Figaro heeft eerder trouwbeloften gedaan aan een oudere vrouw zodat hij geld van haar kon lenen. Ze komt die belofte opeisen op de dag van het huwelijk. Susanna wordt nagejaagd door de graaf van het kasteel waar beiden bediende zijn. Of ze het aan het eind van die ‘folle journée’ echt in het huwelijk kunnen treden, moet blijken.

De cast van Le nozze di Figaro bestaat deels uit jonge talenten die de laatste jaren door Opera Zuid zijn gekoesterd en die nu in grote rollen hun kwaliteiten kunnen laten zien en horen. Sopraan Anna Emelianova, vorig jaar te zien als Gilda in Rigoletto, zingt de rol van Susanna, de Griekse bariton Nikos Kotenidis is haar tegenspeler Figaro. Ook uit Griekenland komt sopraan Anna Stylianaki, die de gravin Almaviva zingt. Haar echtgenoot is bariton Rubèn Plantinga. Hij maakt zijn roldebuut als graaf Almaviva.

Het levendige verhaal, de lichte muziek (Le nozze dateert van voor de tijd van de grote tenoren, de grote zalen en de grote orkesten) en de regie van Daniel van Klaveren maken deze voorstelling aantrekkelijk voor een groot publiek. Voor wie nog niet eerder naar de opera ging: er is boventiteling, zodat het verhaal ondanks het Italiaans goed te volgen is. Speciaal voor de bezoekers van de ALS-benefiet is er een digitale inleiding. Bezoekers ontvangen die ruim voor 9 november per mail.

Wie bij de benefietuitvoering wil zijn, kan een kaartje kopen via de website van ALS Limburg. Ga naar de knop ‘Doneer direct!’ en maak per kaartje minimaal 25 euro over. Laat bij ‘Waarom doneren’ uw naam achter, dan ontvangt u een automatische bevestiging van de donatie. De kaarten zijn dan gereserveerd en kunnen op 9 november vanaf 18.00 uur bij het Theater aan het Vrijthof worden afgehaald.

Vorig artikel

Manon Lescaut als Fellini-opera bij DNO

Volgend artikel

Mayke Nas wordt Componist des Vaderlands

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.