BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Marton debuteert bij Munt met Capriccio

De Hongaarse regisseur David Marton debuteert op 3 november bij de Munt in Brussel met een productie van Richard Strauss’ opera Capriccio. Sopraan Sally Matthews zingt de hoofdrol van de gravin.

Sally Matthews. (© Johan Persson)
Sally Matthews. (© Johan Persson)

Capriccio, de laatste opera van Richard Strauss, reflecteert over de vraag wat belangrijker is in een opera: de muziek of de tekst? Het verhaal draait om een achttiende-eeuwse gravin die een keuze moet maken tussen de liefde van een componist en die van een dichter.

Strauss schreef samen met Clemens Krauss de tekst voor het zogenoemde ‘Konversationsstück für Musik’. Het werk ging in 1942 in première in het Nationaltheater in München. “Strauss’ toonspraak vol dramatische kracht, humor en sentiment bereikt hier een toppunt van verfijning en flirt soms met de kamermuziek”, stelt de Munt.

David Marton schept in zijn enscenering van Capriccio “een droomwereld waarin het theater zelf op de scène staat”, beschrijft de Munt. Martons productie was in mei 2013 al te zien in Lyon. Met de speelreeks in Brussel maakt Marton zijn debuut bij de Munt.

Lothar Koenigs heeft de muzikale leiding over het Symfonieorkest van de Munt en het koor, bestaande uit leden van de Kooracademie van de Munt en de International Opera Academy.

Sopraan Sally Matthews zingt Die Gräfin. Bariton Dietrich Henschel is haar broer, Der Graf. De componist Flamand wordt vertolkt door Edgaras Montvidas en de dichter Olivier is een partij voor Lauri Vasar.

Capriccio wordt gespeeld in het Muntpaleis op Tour & Taxis. De voorstelling gaat op 3 november in première en is tot en met 16 november te zien. Zie voor meer informatie de website van de Munt.

Vorig artikel

ZaterdagMatinee stoft Spontini's Olympie af

Volgend artikel

Pretty Yende geeft virtuoos visitekaartje af

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.