BinnenkortNieuws

Wokmuziektheater brengt Treemonisha

Wokmuziektheater Weert speelt op 18, 19 en 20 november de opera Treemonisha van Scott Joplin in het Munttheater in Weert. Joop Dieteren heeft de muzikale leiding, John van Cauteren voert de regie.

TreemonishaTreemonisha is de enige opera van Scott Joplin, de “king of rags”. Het werk stamt uit 1911, maar kreeg pas in 1972 zijn première. Joplin had een Afro-Amerikaanse operastijl voor ogen, maar daar kwam het nooit van. De opera bevat “opzwepende rags, spirituals en Europees geïnspireerde operamuziek”, aldus Wokmuziektheater. Dans maakt een belangrijk deel uit van de opera.

Het verhaal gaat over de jonge vrouw Treemonisha, die is opgegroeid in een gemeenschap van vrijgemaakte slaven op een Amerikaanse plantage rond 1884. Als enige op de plantage krijgt ze onderwijs. Met haar kennis bestrijdt ze toverdokters die misbruik maken van de goedgelovigheid van de gemeenschap. De gemeenschap luistert naar Treemonisha en kiest haar, bevrijd van de invloed van de dokters, tot nieuwe leider.

Wokmuziektheater brengt het werk in samenwerking met de Frascati Symphonic, het koor Sevenfifteen en studenten van de vooropleiding musical van het Valuascollege in Venlo. Sopraan Nienke Nasserian Nillesen, sopraan Aditi Smeets, bas-bariton Fabian Homburg, tenor Luke Mitchell en bas-bariton Agris Hartmanis vertolken de solopartijen.

Treemonisha wordt drie keer opgevoerd in het Munttheater in Weer. Zie voor meer informatie de website van Wokmuziektheater Weert.

Vorig artikel

Iain Paterson: The flying Scotsman

Volgend artikel

Garanča triomfeert in nieuwe Favorite

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.