BinnenkortNieuws

Matinee brengt première Parnasso in festa

Hoewel Parnasso in festa speciaal voor het huwelijk van prins Willem IV van Oranje werd gecomponeerd, was het theaterwerk van Händel nog nooit in Nederland te horen. De NTR ZaterdagMatinee brengt op 12 november de Nederlandse première in het Concertgebouw in Amsterdam.

Andrea Marcon. (© Marco Borggreve)
Andrea Marcon. (© Marco Borggreve)

Parnasso in festa (De Parnassus viert feest) is een zogenoemde ‘festa teatrale’, een opera ter gelegenheid van een feestelijke gebeurtenis. In dit geval was dat het huwelijk van prinses Anne, de dochter van George II, en prins Willem IV van Oranje in Londen in 1734.

Dat Händel de opdracht kreeg toebedeeld, was niet verwonderlijk. Hij had goede connecties aan het hof en was muziekleraar van prinses Anne. Het werk ging op 13 maart 1734 in première en werd zo goed ontvangen dat het, hoewel het eigenlijk voor die ene gelegenheid voorbehouden was, vijfmaal herhaald werd.

Parnasso in festa speelt zich af op de Parnassus, een gebergte in Griekenland. Apollo en de negen muzen vieren de bruiloft van prins Peleus en de zeenimf Thetis. Ook Orpheus en Mars, god van de oorlog, zijn van de partij. Het bekende verhaal van Orpheus en hoe hij zijn geliefde Eurydice uit de onderwereld probeerde te halen, zit deels verwerkt in de tweede akte.

De Nederlandse première in Amsterdam wordt verzorgd door La Cetra Barockorchester Basel onder leiding van de barokspecialist Andrea Marcon. De maestro neemt diverse zangers mee met wie hij vaker samenwerkt. Countertenor David Hansen zingt Apollo en sopraan Robin Johannsen is de muze Clio. Countertenor Kangmin Justin Kim vertolkt Orfeo en mezzosopraan Silke Gäng is Cloride. Verder zijn er rollen voor alt Francesca Ascioti (Euterpe), bas Luca Tittoto (Marte) en sopraan Jenny Högström (Calliope).

De uitvoering van Parnasso in festa begint om 14.15 uur en is live op Radio 4 te beluisteren. Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Johannette Zomer: doorgeefluik van emoties

Volgend artikel

Bartoli zingt Händel in Concertgebouw

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

  1. Rudolph Duppen
    15 november 2016 at 13:11

    Een top uitvoering.Andrea Marcon is een briljante barok dirigent die precies weet hoe Händel gearticuleerd moet worden.Hij wist van het begin tot het einde de spanning vast te houden door uitstekend gekozen tempi. De solisten sloten daar prachtig bij aan. Om twee hoogtepunten te noemen: De aria van Clio Nel spiegar su voce al canto in deel 2 waarin ze oproept Orfeo eer te betuigen. De blokfuiten mengden zich prachtig met de hemelse stem van de Amerikaanse sopraan Robin Johannsen en het lamento van Orfeo Ho perso il caro ben ook in deel 2 loepzuiver gezongen door de zeer hoge Koreaans-Amerikaanse countertenor Kangin Justin Kim. Parnasso in Festo was voor mij een openbaring.

  2. Rudolph Duppen
    15 november 2016 at 18:57

    Sorry Parnasso in Festa. Het was een waar feest.