AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Kristine, Allan en Matti

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 63.

Heiland
Bas-bariton Matthew Rose weet het zeker: Barrie Kosky, de Australische regisseur, is de redder van de opera en wijst de weg naar de toekomst. Kosky’s productie van The Nose van Sjostakovitsj stond de afgelopen tijd in Londen en is op het YouTube-kanaal van het Royal Opera House volledig – met ondertitels – te zien. Het gesprek met de regisseur staat op de BBC-website als podcast.

War and peace in Amsterdam
Dit wordt het weekend van Joyce, met op zaterdagavond een optreden in het Amsterdamse Concertgebouw, waar ze haar programma In War and Peace: Harmony through Music brengt, en op zondag haar aanwezigheid in Podium Witteman. Wie snel is, maakt nog kans op vrijkaarten.

DiDonato is van een nieuwe generatie die via de sociale media haar gedachten en opvattingen met de wereld deelt. Deze bijvoorbeeld.

Vaarwel Miranda
Bij de première van Le nozze di Figaro van Opera Zuid nam intendant Miranda van Kralingen na 12,5 jaar afscheid. Ze sprak eerst de zaal toe – nog in het kostuum van Marcellina, de rol die ze in de opera zingt – en later was er een receptie.

Opera in Limburg
Je hoeft niet zo gek veel verstand van opera te hebben (of te weten hoe die zangeressen allemaal heten) om er op de Limburgse zender L1 een mening over te mogen geven.

En de mezzo? Die heeft een alibi

Vraag voor bij de koffieautomaat

Feest van El Real
Het Madrileens operahuis jubileert en StingrayBrava viert dat komend weekend met drie opera’s.

https://twitter.com/StingrayBravaNL/status/797755897846042624

Kristine was jarig
Sopraan Kristine Opolais maakt een vliegende carrière. Ze sprak er vorig jaar over met Place de l’Opera. Afgelopen weekend was ze jarig, zo liet ze via Twitter weten.

https://twitter.com/KristineOpolais/status/797493871362109440

Het voordeel van werken in de opera: in plaats van een half meegezongen, klungelig deuntje door familie of collega’s, word je toegezongen door de beste stemmen van de wereld. Opolais repeteert in New York voor La bohème en treft daar onder anderen tegenspeler Piotr Beczala.

It’s only rock-n-‘roll
Het moet ergens in Los Angeles zijn, gezien het schema van de Britse tenor Allan Clayton.

Tip
Af en toe vindt u hier een cadeautip voor de feestdagen. Voor mensen met een brede muzikale smaak is So many things van Anne Sofie von Otter met Brooklyn Rider een muzikaal cadeau waarmee u raakt schiet. De recente Europese tournee werd in Zürich afgesloten.

Lekker fout
Zijn ze er ook in de opera, guilty pleasures? We gaan het binnenkort horen op NPO Radio 4.

Matti nokt
De Finse bas Matti Salminen viert zijn afscheid van het operapodium. Daland, König Marke, Fasolt: hij zong in zijn loopbaan onder meer de zware Wagner-rollen. Tijdens een galaconcert, met collega’s als Yulia Mennibaeva en Otar Jorjikia, nam Salminen afscheid van het operahuis in Zürich.

Vorig artikel

Le nozze als onderhoudende poppenkast

Volgend artikel

Van de Woerd en Baljet zingen chansons

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.