BinnenkortNieuws

Double bill Andriessen in Muziekgebouw

Het Muziekgebouw aan ’t IJ brengt op vrijdag 9 december Odysseus’ Women en Anaïs Nin, twee werken van de Nederlandse componist Louis Andriessen. De productie van regisseur Jorinde Keesmaat ging in oktober in première in New York.

Promobeeld van Odysseus' Women & Anaïs Nin. (© Welmer Keesmaat)
Promobeeld van Odysseus’ Women & Anaïs Nin. (© Welmer Keesmaat)

Jorinde Keesmaat is sinds dit seizoen ‘guest director-in-residence’ bij het Center for Contemporary Opera in New York. Haar eerste productie wijdde ze aan Louis Andriessen door het weinig uitgevoerde Odysseus’ Women uit 1995 te koppelen aan het bekende Anaïs Nin uit 2010. Onlangs vertelde Keesmaat op Place de l’Opera over haar werk in New York (lees het interview).

Centraal in de double bill staat de Franse schrijfster Anaïs Nin. De voorstelling volgt haar op haar reis. Daarbij treden de vier vrouwen uit Odysseus’ Women op als vier vrouwelijke archetypen, die in het karakter van Anaïs gevat zijn. Het Muziekgebouw omschrijft de voorstelling als een zoektocht naar de verhouding tussen “archetypische maatschappelijke patronen en de uitzonderlijke wil van het individu”.

Odysseus’ Women & Anaïs Nin wordt uitgevoerd door Nieuw Amsterdams Peil. De vijf vrouwelijke solorollen worden vertolkt door Reut Rivka (Anaïs Nin), Katharine Dain, Lisa Willems, Bauwien van der Meer en Petra Ehrismann.

Voorafgaand aan de voorstelling gaan Gerard Bouwhuis en Heleen Hulst van Nieuw Amsterdams Peil in gesprek met Louis Andriessen en Jorinde Keesmaat. Die inleiding begint om 19.15 uur, het hoofdprogramma om 20.15 uur.

Zie voor meer informatie de website van het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Vorig artikel

Cornet maakt Wagner-debuut in Essen

Volgend artikel

Geslaagde nieuwe Lohengrin in Essen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.