Binnenkort

Opera in de media: week 50

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 50 (10 – 16 december 2016) aandacht voor werken van Leoncavallo uit het ZaterdagMatinee-archief, het oratorium El Niño van Adams en de radio-uitzending van L’amour de Loin van Kaija Saariaho.

Video

Koor bij Witteman
Pianist Julien Libeer brengt een kinderkoorproject uit de Brusselse wijk Molenbeek naar de studio van Podium Witteman.
NPO 2: zondag 11 december om 18.10 u.

Historie van de Scala
De Scala, operalegende uit Milaan is een documentaire over de historie en de betekenis van het operahuis in Milaan. Aan het woord komen onder anderen Daniel Barenboim, Plácido Domingo en Mirella Freni.
Arte: zondag 11 december om 02.20 u.

René Jacobs (© MolinaVisuals).
René Jacobs (© MolinaVisuals).

Requiem in Parijs
In de Philharmonie van Parijs voerden het Freiburger Barockorchester en het RIAS Kammerchor het requiem van Mozart uit. Dirigent was René Jacobs, solisten waren onder anderen Sophie Karthäuser en Marie-Claude Chappuis.
Culturebox: on demand.

Strauss in de Munt
De opname van de opera Capriccio van Richard Strauss uit de Munt in Brussel is nog tot en met 14 december on demand te zien op de website van het operahuis. Solisten zijn onder anderen Sally Matthews, Dietrich Henschel en Edgaras Montvidas
Website de Munt: on demand.

Falstaff
Dirigent Zubin Mehta en regisseur David McVicar zijn verantwoordelijk voor de productie van Falstaff van Verdi, die als livestream wordt uitgezonden vanuit Wenen. Ambrogio Maestri zingt de titelrol.
Staatsoper.tv: maandag 12 december om 19.30 u.

Audio

El Niño in Amsterdam
De uitvoering van John Adams’ El Niño in de NTR ZaterdagMatinee is live te horen op Radio 4. Het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en solisten als Joélle Harvey, Jennifer Cano en Aubrey Allicock worden gedirigeerd door Markus Stenz.
NPO Radio 4: zaterdag 10 december om 14.00 u.

Opera Live in het archief
In NTR Opera Live een vervolg op de serie archiefopnamen van de ZaterdagMatinee. Uit de jaren zeventig hoort u opera’s van Leoncavallo: Edipo Re en La bohème.
NPO Radio 4: zaterdag 10 december om 19.00 u.

Sopraan Ilse Eerens. (© Sarah Wijzenbeek)
Sopraan Ilse Eerens. (© Sarah Wijzenbeek)

Mahler in het Zondagochtend Concert
Het Radio Filharmonisch Orkest speelt onder leiding van Karel Deseure de vierde symfonie van Mahler voor kleine bezetting. Sopraan Ilse Eerens soleert.
NPO Radio 4: zondag 11 december om 11.00 u.

Derde bedrijf Die Walküre
Valery Gergiev dirigeert bij het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam een deel van Wagners Die Walküre. Solisten zijn bariton Michael Volle (Wotan), sopraan Christine Goerke (Brünnhilde) en sopraan Heidi Melton (Sieglinde).
NPO Radio 4: zondag 11 december om 14.00 u.

Alternatief Weihnachtsoratorium door Koopman
Cantates van Bach worden uitgevoerd door het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir en solisten als Martha Bosch, Maarten Engeltjes en Klaus Mertens. Ton Koopman dirigeert.
NPO Radio 4: vrijdag 16 december om 20.00 u.

Weektip

L’amour de Loin wereldwijd
“Opera interesseert me omdat het een erg diepgaande en betekenisvolle ontmoeting kan zijn van verschillende kunstvormen”, zei componiste Kaija Saariaho eerder dit jaar in Amsterdam, toen ze daar de wereldpremière van Only the sound remains bijwoonde.

Scène uit L'amour de Loin. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)
Scène uit L’amour de Loin. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

L’amour de Loin was Saariaho’s eerste opera, op verschillende manieren beïnvloed door de Franse componist Oliver Messiaen. In zijn boek Mijn Opera beschrijft Willem Bruls hoe een uitvoering van Saint François d’Assise de Finse componiste inspireerde. Ze zag de productie in Salzburg, in de Felsenreitschule, en wilde haar eerste opera op dezelfde plaats opvoeren. L’amour de Loin werd in 2000 in Salzburg geproduceerd door dirigent Kent Nagano, regisseur Peter Sellars, ontwerper George Tsypin en hoofdrolzangeres Dawn Upshaw. Exact het team dat daar eerder de opera van Messiaen bracht.

Zestien jaar later is Saariaho’s L’amour de Loin de eerste opera van een vrouwelijke componist die in honderd jaar bij de Metropolitan Opera wordt uitgevoerd. De voorstelling is wereldwijd te beleven in de bioscopen via Live in HD. Voor wie thuis blijft, is er een uitzending op BBC Radio 3. Eric Owens, Tamara Mumford en Susanna Phillips zijn de solisten, het orkest wordt geleid door Susanna Mälkki.
BBC Radio 3: zaterdag 10 december om 19.00 u.

Vorig artikel

Wende zingt Winterreise in New York

Volgend artikel

Hvorostovsky zegt operaoptredens af

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

3Reacties

 1. Rudolph Duppen
  9 december 2016 at 16:42

  De site van Het Concertgebouw vermeldt Tamara Wilson als Sieglinde in de derde akte van Die Walkúre.

 2. D. Tecker
  12 december 2016 at 00:25

  De opera L’Amour de Loin van Kaija Saariaho wordt ook nog vertoond in Pathé Tuschinski te Amsterdam op zondagmorgen 18 december a.s. Aanvang 11.00 uur.

 3. Rudolph Duppen
  12 december 2016 at 18:47

  Ik kan bevestigen dat Tamara Wilson ook werkelijk zong en hoe. Haar korte optreden in de derde akte van Die Walküre was geweldig.