Binnenkort

Wende zingt Winterreise in New York

Na 21 voorstellingen in Nederland gaat Wende zingt Winterreise nu naar New York. Het werk van componist Boudewijn Tarenskeen wordt op 14 december uitgevoerd in National Sawdust in Brooklyn.

Gerard Bouwhuis en Wende Snijders (© Ben van Duin).
Gerard Bouwhuis en Wende Snijders (© Ben van Duin).

Winterreise is bekend als liederencyclus van Franz Schubert. Boudewijn Tarenskeen heeft dezelfde 24 gedichten van Wilhelm Müller genomen, maar er nieuwe muziek op gemaakt. “Het werk is een hedendaagse interpretatie van, en een commentaar op, het liedrecital”, beschrijven de makers. “Tarenskeens compositie vertaalt de emoties uit Schuberts Winterreise naar nu en werpt daarmee ook een nieuw licht op het origineel. Hij laat zijn partituur zingen, huilen, schuren, dansen, hameren en fluisteren.”

Tarenskeens Winterreise ging in mei 2014 in wereldpremière in het Muziekgebouw aan ’t IJ, uitgevoerd door singer-songwriter Wende Snijders (vandaar Wende zingt Winterreise) en pianist Gerard Bouwhuis. Regisseur Gerardjan Rijnders en dramaturge Janine Brogt maakten er een voorstelling van.

Wende zingt Winterreise was na de wereldpremière in nog twintig concertzalen en theaters in Nederland te zien. In het kader van een Winterreise Festival in National Sawdust, een concertzaal die geleid wordt door componiste Paola Prestini, reist de productie naar New York.

Meer over de voorstelling is te beluisteren in de uitgebreide podcast die Place de l’Opera in mei 2014 publiceerde. Zie verder de website van Wende zingt Winterreise.

Hieronder Engelse trailer van de voorstelling:

Vorig artikel

Opera Vlaanderen herneemt Zauberflöte

Volgend artikel

Opera in de media: week 50

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.