BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Luikse opera brengt Orphée aux enfers

De Opéra Royal de Wallonie in Luik sluit het jaar af met een productie van Orphée aux enfers, een opéra féerie van Jacques Offenbach. Claire Servais regisseert, Cyril Englebert dirigeert.

Opéra Royal de Wallonie - LogoVele componisten zetten de mythe van Orpheus en Eurydice op muziek, maar weinigen deden het zo hilarisch als Jacques Offenbach. “Greek mythology gone mad”, zo omschrijft de Opéra Royal het werk.

In Orphée aux enfers vormen Orpheus en Eurydice een koppel dat een hartgrondige hekel aan elkaar heeft. Orpheus is dan ook blij als Eurydice door een slangenbeet om het leven komt en met haar affaire Pluto richting de onderwereld verdwijnt. De Publieke Opinie kan echter niet instemmen met deze gang van zaken en dwingt Orpheus om bij de goden zijn vrouw terug te eisen. Die goden houden er zelf echter evenmin een hoogstaande moraal op na en zien in Orpheus’ verzoek een mooi excuus om, met z’n allen, op een wilde excursie naar de onderwereld te gaan.

Orphée aux enfers ging op 1858 in wereldpremière in Parijs en behoort tot de beste werken in het genre van de Franse komische opera. In Luik zal Cyril Englebert de opera muzikaal vormgeven. De dirigent, geboren en getogen in Luik, dirigeerde eerder dit jaar Aubers Manon Lescaut.

De cast bestaat voornamelijk uit jonge talenten. Jodie Devos, winnares van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2014, zingt de rol van Eurydice. Zij staat naast onder anderen Natacha Kowalski, Julie Bailly, Alexise Yerna en Sarah Defrise. De Luikse tenor Papuna Tchuradze zingt Orpheus.

De regie komt van Claire Servais. Haar enscenering bevat, zo belooft het operahuis, echt vuurwerk om het jaar mee af te sluiten.

Orphée aux enfers is van 20 tot en met 31 december te zien in Luik. Op 7 januari is er nog een voorstelling in het Palais des Beaux-Arts in Charleroi. Zie voor meer informatie de website van de Opéra Royal de Wallonie.

Vorig artikel

Fedora in Stockholm: verismo op zijn best

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Lenny, Tristan en Frank

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.