AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Lenny, Tristan en Frank

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 67.

Tussen Salzburg en de Middellandse Zee
Dirigent Teodor Currentzis maakte een opname van de opera Don Giovanni van Mozart in zijn markante stijl. Er is nu een making-of-video waarin de dirigent een verrassende opdracht geeft aan zijn musici: “No concentration, please!”

https://twitter.com/BarenreiterUK/status/808593549843464193

Meezingen in Carré
Afgelopen zaterdag vond de jaarlijkse Meezing Messiah plaats in Carré in Amsterdam. Oswin Schneeweisz, hoofdredacteur van ZINGmagazine, zong mee.

https://twitter.com/oschneeweisz/status/808352631513083904

Innovatie Chinese opera
Moet de Chinese opera meer westers worden om een wereldwijd publiek te vinden? Die vraag stelt Jiang Yimin in een artikel. Wij waren juist erg enthousiast over de zeer klassieke Kunqu-opera die enkele jaren geleden tijdens het Holland Festival te zien was.

Christa spreekt
“Ik zong al vanaf mijn 18e lied, en toen ik 40 was, wist ik wat ik aan het doen was”, zei mezzosopraan Christa Ludwig in een interview met Tom Service van de BBC.

Samples van Saariaho
De elektronische muziek van L’Amour de Loin, de opera van Kaija Saariaho die afgelopen weekend wereldwijd werd uitgezonden in Live in HD, is te downloaden. Dat is niet eenvoudig, maar de door het IRCAM in Parijs vervaardigde samples zijn voor mensen met kennis van zaken te beluisteren.

https://twitter.com/operaandthecity/status/808349044800192516

Koop uw eigen Bohème
De Scottish Opera brengt binnenkort de opera La bohème van Puccini. Er is extra geld nodig en daarom kan het publiek een karakter of decorstuk sponsoren. U hebt voor 750 pond de filosoof Colline. De (voor het verhaal bepalende) verloren sleutel van Mimì kost 150 pond. De haringen van Schaunard zijn helaas niet in het rijtje opgenomen.

Joyce was het zat
Ze is altijd de beminnelijkheid zelve, maar als ze na vijftien uur reizen in een hotel aankomt en er een drilboor boven haar hoofd klinkt, is zelfs Joyce DiDonato not amused.

https://twitter.com/JoyceDiDonato/status/808310356741328896

Zusjes
Het Nederlandse platenlabel Pentatone heeft vast de dezelfde webdesigners als De Nationale Opera.

Sinatra kicks ass
Mooi hoor, al die klassieke zangers met hun verfijnde stemtechniek en bewuste ademsteun. Maar je kunt ook geweldig zingen zonder. Frank Sinatra zou gisteren 101 jaar zijn geworden en die haalde nooit adem tijdens het zingen.

Arte en de feestdagen
Tv-zender Arte brengt rond de feestdagen toepasselijke programma’s, die in een overzicht zijn samengebracht. Er is onder meer een nieuwjaarsconcert vanuit La Fenice in Venetië, met Fabio Luisi als dirigent en sopraan Rosa Feola en tenor John Osborn als solisten.

https://twitter.com/ARTEpresse/status/808295781723729920

Frohe Weihnachten
Een hele verzameling kerstliederen door Dietrich Fischer-Dieskau is te horen op een Spotify-playlist.

Still going strong
Geen kerstvakantie voor Plácido Domingo. Hij zingt de komende weken bij de Metropolitan Opera in Nabucco van Verdi. Hij wordt slechts voor twee uitvoeringen vervangen door Željko Lučić.

Kersthapje
Vanaf de dag voor kerst tot ver in januari speelt Holland Opera de wegens succes geprolongeerde voorstelling Roodhapje. Daarna gaat de productie het land in. De Volkskrant vond het “een kekke, vlotte jeugdopera”. De productie won onlangs de juryprijs van de Young Audiences Music Award 2016 in de categorie ‘Best Opera’.

https://twitter.com/hollandopera/status/808325374987948032

Saai
Zonder Mozart was het leven een stuk saaier. Vindt deze mok.

Sterallures
Ze waren alweer enkele weken niet te vinden in deze rubriek, maar dankzij Les Violons du Roy zijn Lenny en Tristan terug in Cité.

Nog meer glamour
Regisseur Stephen Barlow onthult welke enorme bedragen worden betaald voor werken aan de Met in New York. In dit geval voor zijn medewerking aan de dvd van La Rondine.

https://twitter.com/Stephen7Barlow/status/806438893100920832

Alweer één
Ook Plácido Domingo gaat nieuw publiek aanspreken voor opera. Zijn productie Aida, the stadium world tour werd onlangs gepresenteerd in Wenen. De stadionuitvoeringen worden gedirigeerd door Domingo. Voor de rollen zijn bekende namen geëngageerd, onder wie Liudmyla Monastyrska, Ekaterina Gubanova, Violeta Urmana en Ambrogio Maestri.

Archief
Bewaard voor de toekomst: de muziekbibliotheek van de publieke omroep wordt digitaal ontsloten.

Handige reistip
Veel klassieke musici en zangers besteden een groot deel van hun tijd aan reizen. Hun tips voor reizigers zijn dus praktisch en erg relevant. Om de gouden tip van tenor Allan Clayton in de praktijk te brengen, koopt u de Peters-uitgave van Die Meistersinger von Nürnberg (bijna 50 euro) en die neemt u dan niét mee. Scheelt 1,27 kilo.

Vorig artikel

Luikse opera brengt Orphée aux enfers

Volgend artikel

De klassieke kant van Anne Sofie von Otter

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.