BinnenkortNieuws

Weihnachtsoratorium in Concertgebouw

Rond de kerst is Bachs Weihnachtsoratorium in twee verschillende uitvoeringen te horen in het Concertgebouw in Amsterdam. Op 22 december speelt het Kammerorchester Basel vier cantates uit het oratorium, op 23 en 25 december speelt het Koninklijk Concertgebouworkest drie cantates.

Sarah Wegener. (© Simon Wagner)
Sarah Wegener. (© Simon Wagner)

De programmering van de beide orkesten is, waarschijnlijk toevallig, perfect op elkaar afgestemd. Waar de formatie uit Basel kiest voor de eerste, tweede, derde en zesde cantate, speelt het huisorkest van het Concertgebouw de vierde, vijfde en zesde cantate. Bach-fans kunnen dus in twee avonden tijd alle zes de cantates van het Weihnachtsoratorium beluisteren.

Bach schreef zijn Weihnachtsoratorium voor de periode van kerst 1734 tot Driekoningen 1735. Hij gebruikte teksten uit de evangeliën van Lucas en Matteüs. Het werk is erg geliefd in de kersttijd, maar stelt hoge eisen aan de uitvoerders, met complexe koordelen en virtuoze solozang.

Het Kammerorchester Basel werkt voor zijn uitvoering samen met het Windsbacker Knabenchor. Koor en orkest staan onder leiding voor Martin Lehmann. De vier solopartijen worden vertolkt door sopraan Sarah Wegener, alt Wiebke Lehmkuhl, tenor James Gilchrist en bariton Tobias Berndt. Het concert wordt georganiseerd door Fred Luiten Concertorganisatie.

Het Concertgebouworkest werkt samen met het Nederlands Kamerkoor. Dirigent is Trevor Pinnock, solisten zijn sopraan Marlis Petersen, alt Ursula Eittinger, tenor Daniel Behle en bas Michael Nagy. Op Petersen na maken alle solisten hun debuut bij het orkest.

Zie voor meer informatie over de concerten de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Vrijdagconcert brengt Mendelssohns Elias

Volgend artikel

Opera in de media: week 51

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.