AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Plácido, Jonas en Bryn

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 70.

De muziek van een 50-plusser
“At 75, his voice, while possessing an edge and wider vibrato, is still as imposing as ever”, zegt de recensent over Plácido Domingo in Nabucco van Verdi in New York. Komende zaterdag kan de wereld via de satelliet meekijken in de Metropolitan Opera.

De altijd drukke Plácido Domingo komt eind mei naar de oude wereld voor een stadiontournee met Aida van Verdi. Na Gelsenkirchen wordt onder meer Hamburg, Basel en Parijs aangedaan.

Baas van 35
Eén van de eerste benoemingen van 2017: Kunsthuis Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen krijgt in mei een nieuwe algemeen directeur. Aviel Cahn blijft als artistiek directeur van Opera Vlaanderen.

Fonds met goede voornemens
Het Prins Bernhard Cultuurfonds doet een bijdrage aan het bedreigde werk van Cappella Amsterdam voor onder meer een uitvoering van Schwanengesang van Heinrich Schütz.

Hunks van maximaal 60
Heren van 20-60 jaar met spieren kunnen zich melden voor een plaats op het podium naast Anna Netrebko.

Om nu al naar uit te kijken
De cover van het programmaboek is al klaar, in april zullen we weten wat de BBC Proms vanaf 14 juli gaat brengen.

Schrijven voor opera
Voor wie het schrijven van een libretto op zijn lijstje goede voornemens heeft staan, is hier wat informatie. Bijvoorbeeld dat een uur opera maar twintig pagina’s tekst vraagt.

Kaufmann terug
Tenor Jonas Kaufmann hoopt – na enkele maanden ziekte – op 18 januari zijn plaats op het hoofdpodium van de opera weer in te nemen.

Nieuw jasje
De Nederlandse Reisopera, nog maar net bekomen van de schok die het winnen van de titel Opera van het Jaar met zich meebrengt, toont zich in een nog groeiend jasje.

Pech voor Bryn Terfel
De Welshman had afgelopen jaar geen optredens in Nederland, dus zijn kansen op een Schaunard Award waren nihil. De Britse koningin maakte veel goed door de vermaarde bariton een onderscheiding toe te kennen.

Engel(s) Iestyn Davies
Met in april The Exterminating Angel en al over een week Written on Skin bij het Royal Opera House is de agenda van countertenor Iestyn Davies mooi gevuld.

Waar zijn ze?
Wie weleens voor aanvang van een opera bij de artiesteningang van een schouwburg of Nationale Opera & Ballet heeft gestaan, kent dit dagelijkse tafereel wel: een desperate blik van de zanger of zangeres als hij of zij uit de limo stapt, en dan deze uitroep.

Poor Fred
Operakenner Fred Plotkin heeft last van de herrie.

Nieuw werk op komst
Kristin Jensen brengt goed nieuws over de programmeringen van Amerikaanse operahuizen.

De Claudia de Breij van de operawereld
Mezzosopraan heeft wijze raad voor haar zingende collega’s in 2017.

Vorig artikel

Behle zingt Winterreise in Concertgebouw

Volgend artikel

Bostridge en Drake geven drie liedrecitals

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.