BinnenkortNieuws

Myrthen Ensemble brengt ode aan de maan

The Myrthen Ensemble, bestaande uit vier gerenommeerde zangers en een pianist, brengt op 17 januari Songs to the moon in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Op het programma onder anderen Brahms, Schumann en Fauré.

The Myrthen Ensemble. (© John Alexander)
The Myrthen Ensemble. (© John Alexander)

Het Britse Myrthen Ensemble heeft zichzelf genoemd naar Schumanns gelijknamige liederencyclus, een trouwcadeau van Schumann aan zijn vrouw Clara. “Eenzelfde liefdesband zijn de leden van het ensemble aangegaan: een huwelijk tussen tekst en muziek”, schrijft het Concertgebouw.

In Engeland heeft The Myrthen Ensemble al flink naam gemaakt. Nu komt het kwintet van sopraan Mary Bevan, mezzosopraan Clara Mouriz, tenor Robert Murray, bariton Marcus Farnsworth en pianist Joseph Middleton naar Amsterdam.

Het programma in de Kleine Zaal draait om de maan, een hemellichaam dat onnoemelijk vaak bezongen is in de muziek. Het ensemble heeft sololiederen, duetten en kwartetten bij elkaar gezocht waarin de maan troost, inspireert en fascineert. Het programma verscheen eerder op cd.

Liederen uit Schumanns Myrthen ontbreken uiteraard niet. Het kwintet brengt ‘Zwei Venetianische Lieder’ en ‘Die Lotosblume’. Van de Duitse componist klinken verder de nodige andere liederen, waaronder ‘Mondnacht’.

Johannes Brahms is een andere componist die uitgebreid aan bod komt in het programma, met liederen als ‘Walpurgisnacht’ en ‘Ständchen’ en kwartetten als ‘Nächtens’ en ‘Der Abend’.

Naast Schumann en Brahms klinken korte fragmenten van een groot aantal componisten: Warlock, Maconchy, Barber, Szulc, Mompou, Saint-Saëns, Debussy, Chausson, Hahn, Duparc, Massenet en Fauré.

Het volledige programma is te vinden op de website van het Concertgebouw. Het concert begint om 20.15 uur en heeft geen pauze.

Vorig artikel

BarokOpera speelt Händels Acis & Galatea

Volgend artikel

Discografie: Die Entführung aus dem Serail

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.