Binnenkort

BarokOpera speelt Händels Acis & Galatea

BarokOpera Amsterdam gaat van 11 januari tot en met 17 maart op tournee met Händels lievelingsopera: Acis & Galatea. De coproductie met Opéra Louise beleefde eind 2016 een succesvolle première in Zwitserland en doet nu een groot aantal Nederlandse theaters aan.

Scène uit Acis & Galatea. (© BarokOpera Amsterdam)
Scène uit Acis & Galatea. (© BarokOpera Amsterdam)

Acis & Galatea is een “kleine liefdesopera”, zo omschrijft BarokOpera Amsterdam (BOA). In het stuk, dat Händel zelf tussen 1708 en 1742 zo’n zeventig keer liet uitvoeren, zijn de nimf Galatea en de herder Acis smoorverliefd op elkaar. De cycloop Plyfemus heeft zijn oog echter ook op Galatea laten vallen en probeert de relatie te saboteren. “Hij is de drijvende kracht achter het verhaal, met zijn onbehouwen toenaderingspogingen, zijn jaloezie en uiteindelijk zijn ongelofelijke gewelddadigheid”, aldus BOA.

De muziek van Acis & Galatea is volgens het Amsterdamse gezelschap zeer toegankelijk. “De recitatieven zijn kort en de aria’s zijn briljant van virtuositeit en liggen goed in het gehoor.”

BOA heeft de nodige ervaring met masques en semi-opera’s van Purcell en Händel en werd daarom door het jonge gezelschap Opéra Louise uit het Zwitserse Fribourg uitgenodigd om Acis & Galatea te coproduceren. Regisseur Julien Chavaz van Opéra Louise verzorgde met zijn team de enscenering.

De Nederlandse tournee staat onder artistieke en muzikale leiding van Frédérique Chauvet, directeur van BOA. Zij leidt het op authentieke instrumenten spelende ensemble van BOA en een cast met onder anderen de Franse sopraan Elodie Kimmel (Galatea), de Nederlandse tenor Jan-Willem Schaafsma (Acis) en de Nederlandse bas-bariton Marc Pantus (Polyphemus).

De tournee begint met twee try-outs in Kampen (11 januari) en Hengelo (12 januari). De première vindt op 14 januari plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Daarna zijn er tot en met 17 maart voorstellingen in tal van andere theaters.

Zie voor meer informatie de website van BarokOpera Amsterdam.

Hieronder de trailer van de productie:

Vorig artikel

Domingo en Levine domineren Nabucco

Volgend artikel

Myrthen Ensemble brengt ode aan de maan

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.