BinnenkortNieuws

NBE brengt Don Giovanni als pocketopera

Het Nederlands Blazers Ensemble gaat vanaf 26 januari op tournee met Don Giovanni de pocketopera. Toneelschrijver Flip Broekman heeft Mozarts bekende opera herschreven. Johannette Zomer, Frans Fiselier en Bernard Loonen vertolken de rollen.

De drie solisten voor het NBE. (© Remke Spijkers)
De drie solisten voor het NBE. (© Remke Spijkers)

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) maakte eerder pocketopera’s van Die Zauberflöte en Die Fledermaus. Met twaalf blazers en drie solisten richt het ensemble zijn pijlen nu op één van Mozarts bekendste en meest geliefde werken: Don Giovanni.

Het verhaal over de beroemde vrouwenverslinder krijgt in handen van het NBE een eigen draai. “Flip Broekman heeft prachtige Nederlandstalige teksten gemaakt à la Toon Hermans en Annie M.G. Schmidt”, zegt ensembleleider Bart Schneemann. “Holle frasen en opsmuk blijven achterwege. De woorden zijn rauwer. Misschien staan Don Giovanni en Donna Elvira wel voor Donald Trump en zijn ex. Onze Don Giovanni is een man van vlees en bloed, zichzelf overschattend, authentiek en levensgevaarlijk. Op weg naar z’n ondergang.”

Waar een reguliere Don Giovanni een paar uur duurt en acht solisten vereist, kort het NBE de opera in tot 80 minuten en heeft het slechts drie zangers nodig: sopraan Johannette Zomer, bariton Frans Fiselier en tenor Bernard Loonen. Zij worden geregisseerd door Marleen Prins en staan onder artistieke leiding van Bart Schneemann.

De tournee van Don Giovanni de pocketopera begint op 26 januari in Podium Mozaïek in Amsterdam en doet daarna tot en met 9 februari Haarlem, Arnhem, nog een keer Amsterdam (Muziekgebouw aan ’t IJ), Heerlen, Zwolle en Tilburg aan.

Zie voor meer informatie de website van het Nederlands Blazers Ensemble.

Vorig artikel

Reisopera houdt eerste OperaLunch 2017

Volgend artikel

Actie: Met korting naar Philippe Jaroussky

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.